12 ученици се натровиха в Банско (ОБЗОР)

12 ученици се натровиха в Банско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банско. 12 ученици от 145 СОУ в София посрещнаха Деня на детето в болницата в Разлог заради натравяне с храна или вода. Малчуганите са приети в здрвното заведение към 09,00 часа навръх своя празник. Всички те повръщали, гадело им се и имали разстройство. Само двама от малките пациенти вдигнали и висока температура. Медиците в Разлог са вдигнати на крак, за да приемат хлапетата за лечение в болницата, която е в ремонт.

„Децата са дехидратирани, но в стабилно състояние. На всички са им включени системи, преливаме им банки. Няма нито едно дете в тежко общо състояние. Няма място за паника. Първото оплакване от неразположение е било в 23,00 часа в събота. Тази сутрин са дошли при нас със симптоми на бактериално хранително отравяне", каза шефката на инфекциозно отделение в МБАЛ-Разлог д-р Маргарита Георгиева. Не е изключено причина за здравословните проблеми на 9-годишните момчета и момичета да е и вирусно заболяване. Възможно е да са пили питейна вода от чешмата, на която се прави дизенфекция в курорта Банско, където са настанени. Взети са необходимите проби и ще се направят изследвания, които ще покажат точната причина за неразположението им.

В петък през деня група от 64 ученици от столицата пристигнали в хотел "Божур" в Банско на „зелено училище". По програма ваканцията трябвало да продължи до днес /понеделник/. В събота вечерта малките гости вечеряли кебапчета, салата, а за десерт им сервирали пасти. Часове по-късно и през цялата нощ част от тях започнали да повръщат и се оплакали, че им е лошо. Веднага е потърсена лекарска помощ и третокласниците са насочени към болницата в Разлог. По-късно през деня още четири-пет потърсиха медицинска помощ, но не се на наложи да остават в болница, уточни болничният директор д-р Божидар Велев.

Зеленото училище на третокласниците съвпаднало с профилактика и хлориране на водата в зимния курорт. Според Христова обаче е изключено децата да са пили вода от чешмите. Във всяка стая на хотела имало бутилки с минерална вода, както и табели с предупреждение да не се ползва живителната течност от чешмите, тъй като е хлорирана и негодна за употреба. В ресторанта също сервирали само бутилирана минерална вода.

След инцидента два екипа на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград извършиха проверка в хотел „Божур", уточни директорът д-р Михаил Бащавелов. Те взеха проби от всички храни, от водата и от персонала. Резултатите ще станат ясни до 3 дни. „Проверяваме всички възможни версии. Най-вероятно е децата да са пили вода от чешмата, на която се прави профилактика. Имало е предупредителни табели да не ползва, навсякъде в стаите е била доставена минерална вода. Но може да е и хранително отравяне – оплакванията са им стомашно-чревни, но общото им състояние не е тежко", обясни д-р Бащавелов. Той уточни, че е имало друга група ученици в хотела, която си е тръгнала без проблеми в събота. Втората група пристигнала в същия ден. „Трудно е да се допусне, че има инфекция в някой от персонала, която да се е развила толкова бързо. При едните да няма никакви оплаквания, а часове по-късно да има толкова деца с оплаквания", смята шефът на ОДБХ. В неделя останалите ученици, които нямат оплаквания, напуснаха хотела, тъй като хранителните инспектори затвориха кухнята на комплекса.

Веднага е сформиран екип от епидемиолози и микробиолог, който е посетил и болницата в Разлог, и хотела в Банско. Това съобщи пък шефката на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Лена Павлова. Специалистите ще вземат необходимите натривки и смивки. Ще се вземат проби от децата, от посудата и плотовете в хотела, както и от персонала на комплекса. Резултати обаче ще има след 3-4 дни. „Уведомихме и дежурния в здравното министерство за случая. Най-важното е, че няма деца в тежко състояние. От МБАЛ – Разлог ни увериха, че нямат нужда от консултант и от допълнителни медикаменти. Ще се справят сами със ситуацията", обясни д-р Павлова.

До късния следобед все още в инфекциозното отделение бяха всички деца. „Очаквам родителите да си ги приберат, повечето вече пристигнаха в болницата. Всички деца са стабилизирани, ние не можем да ги спрем. Само трябва да изтекат банките, които сме им включили", обясни д-р Маргарита Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай