Истерия по наш легендарен художник! Цените летят

Колко струват картините на Генко Генков

Истерия по наш легендарен художник! Цените летят | StandartNews.com

Истинска истерия настана по картините на легендарен наш художник.

Покрай огромния шум, вдигнал се около 100-годишнината на Генко Генков – Лудия гений, цените на картините му отбелязаха нов пик.

Към днешна дата цените на творенията му са скочили повече от два пъти в сравнение с миналата година. Много е трудно да се намери негова картина на стойност под 10 000 евро.

Дори малките рисунки, които маестрото подаряваше на случайни граждани, са скочили четворно – от 400-500 лв. на поне 1000 евро. Големите му платна пък достигат зашеметяващите 25 000 евро, а някои от най-ценните му картини изобщо не се предлагат на пазара.

От три години насам не е излизал нито един негов портрет.

След кончината на Лудия гений през 2006 г. цените на творенията му започнаха да пълзят нагоре. Появяват се колекционери от чужбина, които изкупуват десетки негови работи и така вдигат цените. Младите милионери, колекциониращи изкуство, също са очаровани от мощните творби на гения и го припознават като безспорен феномен на епохата, в която е творил.

Така в последните години Генко Генков се превърна в един от най-скъпите художници, редом с Владимир Димитров-Майстора, Иван Вукадинов и Златьо Бояджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай