Хладилниците за "Ако си дал" вече 28

Хладилниците за "Ако си дал" вече 28 | StandartNews.com

Уличните хладилници, от които хората в нужда могат да вземат безплатно храна, вече са 28. Това съобщи пред бТВ Стефан Чолаков, който първи обособи хладилник за тази цел в София.

„Когато започнахме да раздаваме храната след 8 часа, 12-13 заведения в цяла България започнаха да правят същото, а когато поставихме хладилника, за една седмица вече има 27-28 хладилника", обясни Чолаков.

Все повече хора се вдъхновяват от инициативата на мъжа. Пример за това е осмокласникът Мино Караджов от София, който създава онлайн платформа, в която всеки може да помогне в раздаването на топъл обяд на нуждаещите се. Идеята му хрумва преди няколко месеца, когато попада на снимки на Чолаков, който предоставя храна от заведението си на бедни.

„Някои те ругаят, други стигат до сълзи даже. ..Това са хора, които не се усмихват често. Те се усмихват толкова често, колкото ние печелим от лотарията примерно. В моя случай аз печеля от лотарията всеки ден, защото аз раздавам. И те се усмихват. Това за мен е най-голямата награда", разказва тийнейджърът.

Много хора предлагат да дарят хладилници, голяма германска компания, която произвежда хладилници, ми писа също, че е готова да дари, допълни Чолаков.

Мъжът сподели, че е срещнал и много трудности по пътя си. Например кметът на Пловдив Иван Тотев отказал да бъде поставен такъв хладилник в града, защото мислел, че става въпрос за хладилник с търговска цел. Стефан обаче изтъква, че ще търси среща с общинарите, за да получи нужното разрешение за хладилник в центъра на Пловдив.

„Мино беше смазан, когато каза: Нашият кмет забранява хладилника тук, каза след изборите, когато има нов Общински съвет, тогава ще се решава дали ще има хладилник. Ще чакаме дотогава още няколко души да се самоубият ли в Пловдив, защото няма какво да ядат? Има хора, които идваха да се хранят при нас от останалата храна, и няколко души ми споделиха, че това ги е спасило от самоубийство", заяви още Чолаков.

Хладилниците от инициативата "Ако си дал" може да намерите на ул. „Раковски", в „Банишора", „Люлин" в столицата, в много от градовете в провинцията – Бургас, Варна, каза още инициаторът.

Вижте повече за историята на Стефан Чолаков и неговата инициатива. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай