Хеликоптер ще гаси пожара над Брезник

Хеликоптер ще гаси пожара над Брезник | StandartNews.com

Ще се наложи намеса на хеликоптер за овладяване на пожара в района на Брезник. Това каза областният управител на Перник Ирена Соколова във връзка с пожара в Брезник пред агенция "Фокус". Тя поясни, че до преди час са смятали, че пожарът е потушен, но поради силния вятър са се разпалили тлеещи участъци в по-дълбоката част в изгорялата гора.

„Ще се наложи намесата на хеликоптер, вече сме поискали от главния комисар Николай Николов", коментира Соколова и добави, че на място има над 40 души, използва се и високопроходима техника от пожарната и такава на Горското стопанство.
„По данни на специалистите е най-добре участъците, които се разпалват наново, да бъдат обработени с хеликоптер", уточни Ирена Соколова.

Тя подчерта, че няма рискове за селата в района на пожара. „Имахме притеснение за един от ретланслаторите, но и там теренът е обезопасен. Рискът е да се увеличи територията, което не ни се иска, защото това е гора, която искаме да спасим и е предимно иглолистна", разясни областният управител и посочи, че по груби данни са засегнати около 200 – 250 дка.
Соколова уточни, че няма връзка между пожара около Брезник и този в Драгоман, въпреки че разстоянието по права линия е 50 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай