Костов: Над 11 000 дка гори са изгорели

Костов: Над 11 000 дка гори са изгорели  | StandartNews.com

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов заяви в ефира на Нова телевизия, че "до този момента над 11 000 дка гора е изгоряла."

"Гасенето и възстановяването на един декар струва минимум 2000 лева, възстановяването на 11 000 декара гора ще струва минимум 20 милиона лева на държавата. Очаква се до края на деня да бъдат потушени пожарите край Драгоман и Брезник. При Драгоман пожарът е засегнал и полигонът е Сливница и едно от предположенията е, че огънят може да е тръгнал от там", каза Костов.

"За съжаление, повечето пожари възникват от човешка непредпазливост, нехайство, безотговорно поведение и затова призовавам да се спазват елементарните правила за пожарна безопасност. Нека заедно да опазим гората на България от пожари", добави той.

"Ще помолим тези, които почистват пасища, предварително да ни информират къде ще почистват, за да имаме готовност за действие в случай на пожар", обясни Костов.

Относно сигнал за изкореняване на дървета в Плана планина и проверката на МЗХ зам.-министърът обясни: "Става дума за почистване на пасища и земеделски площи. По изискванията за поддържането на пасищата в добро екологично състояние, там не трябва да има дървета и храсти", обясни Георги Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай