Горски чистят пътища и реки

Горски чистят пътища и реки | StandartNews.com

Екипите на земеделското министерство събират клони от пътища и корита

И горските се впуснаха в битката със снега. Служителите на Южноцентралното горско предприятие вече са разчистили около 90% от пътищата в Родопите, съобщи за "Стандарт" директорът на предприятието Ботьо Арабаджиев. По думите му най-трагично е било положението в Смолянска област. "Там бяха затворени пътищата, електричеството бе прекъснато в продължение на 3 дни", разказа той. И допълни, че е имало населени места, в които не е имало достъп дори до основните асфалтови пътища. "Работехме 4 екипа, които в началото бяха дори недостатъчни, тъй като изведнъж изпопадаха доста дървета. Но успяхме да отворим пътищата и да достигнем до най-критичните точки", разказва Арабаджиев. Той посочи, че в момента най-зле е положението около Плевен и Широка лъка, тъй като там има прекъснат далекопровод и врязани дървета. "Затова и багерите ще се включат в снегопочистването и отводняването там. На този етап се справяме успешно, но продължаваме", споделя Арабаджиев. По думите му, ако не продължи да вали сняг, ще са нужни още минимум 2 - 3 дни, но в противен случай се очакват още по-големи поражения. Арабаджиев бе категоричен, че проблемът се дължи на изсипалия се за кратко време мокър сняг.

Паралелно с това Югозападното държавно предприятие поде борба с организираните групи, които бракониерстват в българските гори. Най-страшно е положението в държавните горски стопанства в Разлог, Ихтиман, Тетевен, Самоков и Белово. "Заради тези набези, които не секват, сформирахме на 1 декември миналата година 38 мобилни контролни звена - по едно във всяко наше подразделение. Основните им задачи са две. Първата е безкомпромисната борба с нарушителите, а втората е да се ограничат вътрешните зависимости и корупционните практики сред служителите ни", разкрива Юлий Сираков, старши експерт по опазване на горски територии към ЮЗДП и координатор на мобилните контролни звена. Той признава, че битката с бракониерите е много трудна, тъй като нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение. По думите на Сираков са нужни законодателни промени, които да увеличат наказанията за незаконна сеч.

Бракониерите обикалят с най-скъпите джипове

Жестока битка поведоха горските служители срещу нарушителите, които секат незаконно дървесина в държавните гори. "Дано само не се превърне в борба на живот и смърт, тъй като заплахите и посегателствата над нашите служители се увеличават", твърдят шефове на Югозападното държавно предприятие. Основната цел е да се даде отпор и да се разкрият организираните групи, които бракониерстват в българските гори. Най-страшно е положението в Държавните горски стопанства в Разлог, Ихтиман, Тетевен, Самоков и Белово. "Заради тези набези, които не секват, сформирахме на 1 декември миналата година 38 мобилни контролни звена - по едно във всяко наше подразделение. Основните им задачи са две. Първата е безкомпромисната борба с нарушителите, а втората е да се ограничат вътрешните зависимости и корупционните практики сред служителите ни", разкрива Юлий Сираков, който е старши експерт по опазване на горски територии към ЮЗДП и координатор на мобилните контролни звена. Той признава, че битката с бракониерите е много трудна. Нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение. Има данни, че местни дървени босове купуват автомобили на нарушителите, които после стоварват дървесината в цеховете им. Бизнесмените намират "работна ръка" за добиването на дървен материал в нарушение на закона сред безработните, социално слабите, криминалния контингент. Краде се почти изцяло за зареждане на гатерите, много малко са незаконните сечи за дърва за огрев. "По пътя оставят така наречените "отцепки", режат дърва на по 1,20-1 25 метра и ги пласират в гатери и дърводелски цехове, където ги бичат и превръщат в различни детайли. Атакуват гората и през деня, и през нощта", казва още Сираков.

Заплашват и семействата на служители

Не един път се е случвало бракониери да заплашват не само служители, но и техните семейства. Преди 8 месеца горският надзирател на ДГС - Разлог Джемал Кьосов, заловил бракониери в село Баня, но те го ударили с брадва в главата. Счупили челюстта му, мъжът още не се е възстановил напълно. "Редовно се режат гумите на колите на горските, чупят се стъклата на автомобилите им, драскат возилата, сплашват горските редовно, често се отправят закани и към семействата им, а не само към тях", споделят експерти по опазване на горски територии. Някои не издържат и заради страх от мъст от страна на организираните престъпни групи напускат системата на горското. Поради тази причина напоследък има голямо текучество сред служителите.

Държавата ще изкупува малки гори от частници

Танева спира със законови промени сивия сектор в бизнеса с дървесината

Държавата ще започне масово изкупуване на малки парцели частни гори с площ под 2 хектара. Това стана ясно вчера по време на кръгла маса, в която участваха министърът на земеделието Десислава Танева, заместникът й Георги Костов, както и експерти от Изпълнителната агенция по горите. Целта е да се уедрят държавните гори и да се намали рязко незаконната сеч. "Имаме данни, че над 80% от констатираните незаконни практики са в недържавните гори, особено в частни малки парцели", посочи вчера зам.-министърът на земеделието Георги Костов. Той допълни, че изкупуването на частни гори ще става след изричното заявление на собствениците и ще се заплаща от Фонда за инвестиции в горите, в който са натрупани над 40 млн. лв. "В момента пазарните цени на горските имоти варират от 200 - 300 до няколко хиляди лева на декар в зависимост от конкретното състояние на съответната гора", разясни Костов. И посочи, че собствениците, които желаят да продават, ще могат да кандидатстват пред държавните горски стопанства. По думите му основният проблем е, че малките парчета гора се стопанисват много трудно. А в момента има над 2 млн. такива парцела с над 1.5 млн. собственици. Костов посочи и втори вариант за справяне със ситуацията - частниците да могат да сключат договори с държавните или общинските горски стопанства, които да им стопанисват парцелите и да им плащат рента. При незаконна сеч отговорникът за стопанисване на горите ще обезщетява собствениците.
С промени в наредба ще се ограничи и възможността търговци, които нямат доказани мощности за преработка на дървесина, да участват в търгове. "Само срещу 2 лв. може да се регистрира фирма. Често новорегистрирани фирми участват в процедурите само за да обжалват и да пречат на нормалния бизнес. След като спечелят, преотдават спечелените количества на работещите фирми. Промяната ще е благоприятна за бизнеса на светло", обясни Костов.
Мерките предвиждат още от април сечта в горите да става с електронни билети. Пътят на всяко отсечено дърво от гората до склада ще се проследява. Всички камиони, превозващи дървесина, от догодина трябва да бъдат с GPS.

Танева забрани износа на необработен материал

Мораториум върху износа на необработена дървесина за срок от три месеца наложи вчера със заповед министърът на земеделието и храните Десислава Танева. "Във връзка с решение на Народното събрание от 4 март 2015 година, което бе обнародвано в Държавен вестник на 10 март, съм издала заповед, с която забранявам износа на необработен дървен материал", съобщи Танева по време на кръгла маса "Нормативни промени в горския сектор за подобряване на контрола". Според земеделския министър проблемът с незаконните сечи в горите е огромен, което налага дебатът за него да се води на експертно ниво. Тя посочи, че първите политики, които политическото ръководство на Министерство на земеделието и храните е провело в този мандат, са били свързани именно с борбата срещу незаконните сечи. Според Танева обаче тази борба може да бъде ефективна само ако има подкрепата на обществото и на всички институции, които упражняват контрол и реализират отговорност на нарушителите.

Пращат в затвора за повече от 2 нарушения

Голям проблем според горските е недосегаемостта на бракониерите. Има секачи, които са с по 18 акта за бракониерство, колите има са хващани по 4-5 пъти с незаконно добита дървесина. Съдът обаче пуска престъпниците на свобода. Освобождава от конфискация и превозните им средства - каруци, коли, пикапи, микробуси. Мотивът на магистратите - стойността на незаконно добитата дървесина е много по-ниска от стойността на автомобилите и талигите. Защото бракониерите отдавна са се изхитрили - возят по 1-2 кубика краден дървен материал. Връщат се обаче по няколко пъти на денонощие в гората. "Така преливаме от пусто в празно. Коства ни страшно много усилия и ресурс, за да разкрием и заловим нарушителите, а накрая съдът пуска рецидивистите на свобода. Това демотивира и служителите ни. Затова ще настояваме за промени в законодателството - който има повече от два акта за бракониерска сеч, да влиза в затвора, да се увеличат имуществените санкции за нарушителите", категоричен е Юлий Сираков от югозападното горско стопанство. "В момента горските служители имат нужда от подкрепата на цялото общество, а не само на останалите институции. Трябва обществена нетърпимост към убийците на българската гора. Защото гората не е магазин, няма как да я затвориш и да не пускаш никой вътре в нея", категоричен е Сираков.

Вдигат девет наблюдателни кули

9 наблюдателни кули за откриване на горски пожари в ранен стадий започва да изгражда Югозападното държавно предприятие. Проектът се реализира с финансовата помощ по мярка 226 -"Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" на Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз. Стойността на инвестицията е близо 4 млн. лева. Наблюдателните кули ще бъдат изградени в 9 териториални поделения, където степента на пожарна опасност е голяма. Одобрени за финансиране са кулите в "ДЛС Дикчан" - с. Сатовча, и държавните горски стопанства в Благоевград, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Места, Сандански, Катунци и Кресна. Те ще представляват стоманени конструкции с височина 28 метра, като на всяка ще бъде монтирано високотехнологично оборудване. Кулите ще се захранват от собствен независим енергоизточник и са предназначени за дистанционен пожарен мониторинг на горските масиви в радиус до 5 километра. Проектът предвижда също дооборудване на противопожарните депа в 17 териториални поделения на ЮЗДП, както и закупуване на защитни облекла за оперативните групи за гасене на горски пожари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай