Голяма задушница е

Голяма задушница е | StandartNews.com

На 14 февруари Православната църква отбелязва първата голяма задушница, която се нарича още Месопустна. В днешния ден много християни извършват помен в чест на мъртвите си роднини.

Хората ходят на гробовете на близките си в събота срещу неделя, точно преди Великия пост. Те приготят "коливо" - варено жито със захар, раздават хляб, сладки и вино за душите на своите починали. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Житото се раздава по време на помена, защото е символ на възкресението. От друга страна виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Хората палят и свещи, които са символ на горещата вяра на християните. Сладкишите, месо и вино се раздават между живите, които се приканват да вкусят от тях, за да си спомнят за умрелите.

На задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни - започва големият Великденски пост.

Днес във всички епархии на българската православна църква се отслужва Заупокойна Света Литургия.В митрополитската катедрала на София "Св. Вмчца Неделя" , ще бъде отслужен общ помен за покойниците след Светата Литургия с начало 09.00 часа.

IN ENGLISH

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай