ЕС ни дава 7 млн. евро за бежанците

Бежанската криза намалява, каза Николай Чирпанлиев

ЕС ни дава 7 млн. евро за бежанците | StandartNews.com

София. 6 910 000 евро е помощта, която страната ни ще получи от Европейския съюз за извънредни мерки за справяне с бежанската криза. Очаква се парите да пристигнат до броени дни, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев. Чехия ни предоставя допълнително 1 млн. евро.

Европейските пари са по програма, съставена от ДАБ и правителството, за период от 6 месеца и представляват 80% от финансирането й, а страната ни трябва да осигури останалите 20%, както при повечето европрограми, обясни Чирпанлиев. Тя започна да тече от 1 ноември и ще приключи до 30 април следващата година. Председателят на агенцията уточни, че финансирането е планирано да покрие нуждите на 2400 бежанци, а в момента над 4 000 души са настанени в центровете, а други 4500 са на външни адреси.

Палатки само в краен случай

Николай Чирпанлиев каза, че в Харманли много бързо са настанени 1300 търсещи закрила "Поканихме фирми, които със собствени средства ремонтират сградите, аз съм им много благодарен. "Уверенията на фирмите, които извършват ремонтните работи, са, че преди да падне първият сняг - надявам се до вторник, бежанците, които са в момента на палатки, ще бъдат въведени поетапно в нормални условия", каза той. В Харманли хора са настанени и в столовата, което по думите му не е приемливо и ще бъде променено. 

"Палатките трябва да останат като много краен случай за настаняване", категоричен бе Чирпанлиев. В момента единствено в Харманли има палатки.

Няма да има лагер в Телиш

На въпрос дали и в с. Телиш ще бъдат настанявани хора на палатки, председателят на ДАБ заяви, че Агенцията няма да предложи на правителството да разкрива нови центрове. Жителите на плевенското село от седмици протестират срещу намеренията на държавата да пригоди за бежански лагер сградите на бившето военно поделение. 

Всички бежанци ще бъдат на топло

Първият приоритет в програмата е подобряване на условията на живот в центровете за настаняване на бежанците, обясни Чирпанлиев. "С изключение на този в Ковачевци, който е като петзвезден хотел в сравнение с другите", уточни той. Еврокомисар Кристалина Георгиева е одобрила напредъка, който сме постигнали между двете й посещения. Има осигурени стаи за децата и за жените, на които предстои да раждат. 

"Получих информация от министерството на земеделието и храните, че ще получим разрешение във "Военна рампа" да се освободи цял един етаж, който досега е зает с машини и излязло от употреба оборудване и ще настаним хора и там", каза Чирпанлиев. "Всички бежанци ще бъдат на топло", увери той по повод прогнозите за първи сняг към средата на следващата седмица. 

Ще има линейки и медици

Второто направление е свързано със здравното осигуряване и здравеопазването, продължи председателят на ДАБ. Финансовата помощ от Чехия ще бъде използвана за закупуването на линейки. Ще бъдат назначени още медици към Агенцията. "В момента лекари има навсякъде. Работят по график и представители на "Лекари без граница", каза Чирпанлиев. "За съжаление при инцидента с починалия мъж от "Военна рампа" те са били в лагера във "Враждебна" в този момент", обясни той. В четвъртък сирийски гражданин почина от инфаркт в центъра в кв. "Военна рампа".

"Масираният инфаркт при младите мъже протича бързо, за няколко минути", обясни Николай Чирпанлиев. По думите му комендантът на лагера се е обадил на 112, но човекът е починал във времето за пристигане на екипите. 

В Агенцията работят по 6 дни в седмицата

За цялата 2012 година у нас са влезли 1290 бежанци, а само от 7 октомври 2013 досега - за 22 работни дни, убежище у нас са получили 1296 души, съобщи Чирпанлиев. Той каза, че служителите на ДАБ работят по 6 дни в седмицата, по 10-12 часа на ден. Отпуснат е допълнителен щат от 50 души, но трябва да се проведе конкурс, за да бъдат те назначени. Имат право на още 110 работни позиции, като служителите трябва да бъдат обучени за процедурата по даване на статут. 

Николай Чирпанлиев разказа, че има недобросъвестни хора, които се представят за адвокати, взимат пари от бежанците, като им обещават да ускорят процедурата по издаването на статута им, а всъщност ги мамят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай