Деца и баби преписват Паисий и Славейков

Деца и баби преписват  Паисий и Славейков | StandartNews.com

В Лесичово

Семейства с бебета, хлапета и родители бранят възрожденците в учебниците

Деца и баби преписват на ръка Паисиевата "История славянобългарска" и други любими възрожденски произведения в пазарджишката община Лесичово. Вече трети ден там тече кампания "Да направим препис", организирана от местната община и читалище "Отец Паисий", заедно с читалищата в останалите 6 села в общината. В нея се включват стотици хора. Най-малките от забавачките пък рисуват. "Децата предпочитат да рисуват Паисий Хилендарски.

Даже едно от тях беше обгорило краищата на страничката, за да бъде автентична", каза пред "Стандарт" зам.-кметът на Лесичово Веселина Милкова. Тя уточни, че целта на инициативата е да се покаже, че "История славянобългарска" и стиховете "Даваш ли даваш, Балканджи Йово?" на Пенчо Славейков, "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов, "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов и други бележити автори имат място в учебниците. "Самата аз имам тийнейджърка вкъщи и виждам, че не четат задължителния материал. Решихме да провокираме децата и всеки да избере по едно произведение или по две и да направи собствен препис. Осигурихме произведенията, а читалищата са именно храмът, който трябва да съхранява и да предава българщината и затова всяко едно в общината реши да се включи", казва Милкова.

Най-възрастната участничка в преписването е на 83 години от Калугерово. В инициативата се включило и младо семейство с бебе на ръце.

"Като че ли към "Хубава си, моя горо" има най-голям интерес. Децата от центровете за настаняване от семеен тип го рецитираха", каза заместник-кметът. Приятна изненада била също, че малчуганите от детската градина на село Боримечково се включили с рисунки, тъй като все още не могат да пишат. "Ние сме тези, които трябва да насърчаваме децата да четат. Вярвам искрено, че любовта към родината в патриотизъм се възпитавам от най-ранна възраст", казва Милкова.

Преписването на възрожденски текстове в читалищата от община Лесичово ще продължи до края на седмицата. Инициативата ще приключи с изложба, в която ще бъдат показани всички преписи. Председателят на Общинския съвет предложил най-добрите работи от 7-те населени места да бъдат окачени в залата на общинския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай