ДАНС спаси съкровище за милиони евро

ДАНС спаси съкровище за милиони евро | StandartNews.com

София. Съкровище, от третото хилядолетие преди Христа, бе върнато в България при самостоятелна операция на ДАНС. Това обяви директорът на Националният исторически музей - проф. Божидар Димитров пред журналисти. Златните ценности, които са били обект на трафик, бяха върнати в присъствието на министърът на културата Петър Стоянович и председателят на ДАНС – Владимир Писанчев.

Работата по връщане на ценностите е изцяло на ДАНС - без участие на външни служби, обясни Писанчев, но не пожела да коментира подробности за находката.

„При операция на ДАНС срещу българска престъпна група задържано това съкровище, което има изключителна преди всичко научна стойност, научна защото е от третото хилядолетие преди Христа във време, когато нямаме белези на висока цивилизация по българските земи. Заловени са около 15 хиляди златни детайли. Те са от три огърлици в един некропол. Носили са ги високопоставените дами", обясни проф. Божидар Димитров.

„Това е дело на много високотехнологична цивилизация по българските земи, която присъства на европейския континент. Но това е нещо нормално, защото ние сме териториалното звено между Азия и Европа и тази част на Азия – Месопотамия, където се развива за първи път високо човешка цивилизация. Първо тя стъпва по българските земи и оттам се прехвърля в следващите хилядолетия в Европа. Цената на тези съкровища нямат стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Може да започне от сто хиляди евро и да достигне 5 или 10 милиона", допълни той.

Културните ценности, които бяха върнати на НИМ, са от национално и световно значение, стана ясно от пресконференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай