ДАНС нахлу в лудница заради гадже на шофьор

ДАНС нахлу в лудница заради гадже на шофьор | StandartNews.com

Фирмата на Христина Василева спечелила търг в Карлуково за близо 500 000 лв.

Източване на психиатричната болница в Карлуково в особено големи размери разследва Окръжната прокуратура в Ловеч след гръмка акция на ДАНС. Това разкриха днес от държавното обвинение. На практика това означава, че щетите са около 50 000 лв. Сумите били източени от търгове за храна и лекарства, които болницата е сключила през април 2014 г. Поръчката се печели от луковитската фирма "Химера 83" ЕООД и е за 456 042 лв. без ДДС, сочи регистърът на обществените поръчки. Според съобщението на ДАНС, фирмата била избрана заради роднинските връзки с ръководството на болницата. Пациентите в болницата пък били карани да работят на частни обекти на шефовете на здравното заведение. Отделно агентите от ДАНС разкрили как хора от персонала злоупотребявали с парите на болните от пенсиите и социалните им помощи.

"Държаха ме 24 часа в килия заедно с главния счетоводител Николай Станев", разказа днес пред "Стандарт" медицинският управител на държавната психиатрична болница в Карлуково д-р Кунка Никифорова. Тя каза още, че е била задържана по чл. 219 и 282 от Наказателния кодекс - за лична облага и длъжностно престъпление. Първото обвинение обаче въобще липсва от съобщението на ДАНС, а Окръжната прокуратура в Ловеч въобще отказва да коментира официално защо е задържана Никифорова.

Бюджетът на болницата е около 1 млн.

Всяко разплащане над 3000 лв. се одобрява от Министерството на здравеопазването (МЗ). Пускаме нареждане до банката, оттам чакат потвърждение от МЗ. Четох чудовищните обвинения - от това как караме персонала да работи на някакви частни обекти. Нямам вила, живея в Плевен, няма да тръгна да водя когото и да е от Карлуково да ми ремонтира нещо в жилището", разказа пред "Стандарт" д-р Никифорова, която откриваме на свобода.
Парите на пациентите - пенсии, социални помощи, парични записи от роднини, се държали в каса, а персоналът на болницата давали съвсем малки суми на болните, за да си купуват нещо от лавката на входа на психиатрията.

Дадем ли им пари в ръцете, ги късат

разказа още Никифорова, която е директор от 2001 г. "Дори когато ги пускаме навън, не им даваме да носят в себе си големи суми, а ги превеждаме на роднини. Защото сме имали и случаи на кражби по пътя", твърди д-р Никифорова.
Единствената връзка между спечелилата търга за доставка на хляб, млечни продукти, месо и зеленчуци фирма "Химера 83" ЕООД и психиатрията е, че управителката на дружеството живее под един покрив с шофьор от болницата. "Ами, така е. Живея с едно момче, запознах се с него едва след като започнах да работя с болницата", призна днес шефката на фирмата Христина Василева, която остана

втрещена, че разследват с кого живее

"Не виждам как този човек е свързан с ръководството, така че да им повлияе кой да спечели", твърди Василева.
Болницата е обявила няколко поръчки през тази година. Едната е за храни, другите са за лекарства. Има дори сключен договор за аспирин за сумата от 96,5 лв. без ДДС. Другият договор е за 28 позиции илачи за 17766, 70 лв. без ДДС, спечела от "Фьоникс фарма" от Велико Търново. Най-големият търг за дизелово гориво, сключен през ноември 2012 г. и е за доставка на нафта за следващите 3 г. - до 2015 г. Цената на 300 000 л е 700 875 лв. без ДДС, сочи справка в Агенцията за обществени поръчки.
Има и прекратена процедури за ремонти, защото болницата поканила без обявление две фирми от Велико Търново и Плевен.
В психиатрията има малко

над 150 пациенти и около 120 души персонал

"Не ми е ясно откъде идва това. Толкова много хора може да има - и настоящи мои служители, и бивши, които вероятно са пуснали сигнал срещу мен", твърди д-р Никифорова. "Сигурно ще намерят нещо, все някаква нередност трябва да има. Но категорично тези гръмки описания на схеми не съществуват", казва директорката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай