Чирпанлиев обеща ред в бежанските лагери

Чирпанлиев обеща ред в бежанските лагери | StandartNews.com

София. Шефът на Агенцията за бежанците полк. Николай Чирпанлиев гарантира, че ще въдвори ред по лагерите, за да няма подготовка за бунтове, както се гласяха в софийските бежански лагери, тъй като нямаха и регистрация. "Още днес ще бъдат назначени щатни коменданти в двата центъра - във Враждебна и Военна рампа. Ще назначим на граждански договори представители от сирийската общност, лекари, които ще да бъдат денонощно там и ще си сътрудничат с нашите специалисти. Ако не се осигури ред ще си подам оставката", заяви Чирпанлиев в ефира на БНТ.

Той обясни, че към днешна дата ръководството на Министерството на отбраната, всички служби, които имат непосредствено отношение към дейността на бежанците, редица неправителствени организации и Столична община работят изключително целесъобразно и организирано за подобряване на условията в бежанските лагери. Според него проблемите, пред които са изправени властите, са в два аспекта. Първият е правно-административен, а вторият е свързан с подобряване на условията за живот там.

"Издръжката на един бежанец излиза около 385 лв на месец", каза Чирпанлиев. Храна, санитарни и режийни излизат около 385 лв., сочи разчетът, който е относителен за различните центрове. В сумата са включени и капиталовите разходи по ремонта и поддръжката на сградите. "Тези разходи с продължаването на тези процеси, ще намаляват, защото ако днес има 500 души, през центъра ще минат 5000 и тогава капиталовите разходи ще бъдат по-малки", добави той.

Полковникът се срещнал с представител от финансовата агенция, откъдето му обещали, че експерти ще направят контрол от 2010 г. до днес как са усвоявани средствата от еврофондовете и обществените поръчки.

Чирпанлиев също обеща днес да заработи парното в лагера във Военна рампа, а до два дни и във Враждебна. "Ще се решат всички проблеми. Имам обещание фирмата днес да направи проби, а всичко останало зависи от "Топлофикация", уточни Чирпанлиев. Във Враждебна пък трябвало да се смени горелката и до 5-6 дни и там ще има топло. "Условията в бежанските центрове в "Овча купел", Баня и Пъстрогор пък са по-добри отколкото в държавите, от които идват бежанците", допълни шефът на Агенцията за бежанците.

Освен това Чирпанлиев обясни, че статутът на бежанците вече ще се урежда за 21 работни дни. Той уточни, че за това е необходимо да има изключително добра организация в техническите параметри. По думите му от днес вече ще действа и нов устройствен правилник с 50 щатни бройки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай