Чехи подкрепят възстановяването на египетския лешояд

Чехи подкрепят възстановяването на египетския лешояд | StandartNews.com

Стара Загора. Египетските лешояди в спасителния център за диви животни в Града на липите скоро ще бъдат преместени в специална клетка, изградена с финансовата подкрепа на зоопарка в Прага. Това съобщиха от старозагорското сдружение „Зелени Балкани". Съдбата на изчезващите от българската природа птици трогнала управата на чешката столица след посещението на неин представител в Стара Загора. Било решено част от средствата от посетители на зоопарка в Прага да бъдат изпратени за изграждането на клетка за лешояди в спасителния център. Както е известно, освен лечение на болни и бедстващи птици и животни, природозащитниците в него изпълняват специални програми за възстановяване популацията на застарашени от изчезване птици.

Отскоро към четирите египетски лешояда в центъра, три от тях женски, се е присъединил млад мъжкар, излюпен в Софийския зоопарк. В Стара Загора се отглеждат четири птици от световно застрашения вид, но те са с трайни увреждания и не могат да бъдат освободени обратно в природата. Единственият кавалер пък няма краче и е съмнително дали ще има потомство. Затова и с такава надежда в спасителния център са посрещнали новия мъжки. Младият лешояд ще може да избира между три дами и да създаде семейна двойка, а след това и потомство, надяват се природозащитниците.

Според тях помощта от зоопарковете в Прага и София е изключителен пример за международно сътрудничество и показва огромната роля, която те могат да играят за увеличаването на застрашените видове в дивата природа.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай