Чакат ни градушки до края на май

Чакат ни градушки до края на май | StandartNews.com

Градушки на няколко места в страна се очакват до края. Това съобщи пред БНТ Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. И посъветва хората да следят краткосрочните метеорологични прогнози и прогнозите за опасни метеорологични явления.

Очакванията за второто и третото десетдневие на май у нас са времето да е по-динамично, като на отделни места ще има и градушки, поясни той.

"Мога да кажа, че градушки ще има утре, в четвъртък, като процесът започва още вечерта в сряда. В четвъртък ще има пак гръмотевични бури, на места с градушки", прогнозира още той.

Нормално е в пролетния сезон, в който сме сега, да има атмосферни процеси, свързани с градоносни облаци и с градушки, обясни Красимир Стоев. Той отбеляза, че навсякъде е възможно при такива процеси, свързани с развитието на мощна купесто-дъждовна облачност, да има градушки. Градоносните облаци достигат до 12 километра, даже и на повече километра височина в развитие, но те са доста локални, допълни синоптикът.

През май и юни градушките са по-интензивни. В прогнозата на НИМХ-БАН за 9 май се съобщаваше, че се очакват градушки и затова не трябва да има изненадани. На 9 май градушки имаше и на други места в страната, а не само в Ловеч, отбеляза синоптикът по повод на силната градушка, която падна в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай