Бразилски журналист: Боевски вероятно е получил "награда"

Бразилски журналист: Боевски вероятно е получил "награда" | StandartNews.com

София. Освобождаването на Гълъбин Боевски по всяка вероятност е „награда" за сътрудничеството му с полицейските или правораздавателните органи в Бразилия. Такова предположение направи европейският кореспондент на един от най-уважаваните вестници в Бразилия „Естадо де Сао Пауло" - Жамил Шаде в предаването „120 минути" по bTV.

„Един от слуховете в този, а и в други случаи е, че този човек, българин или от друга националност, може да направи следното. По време на престоя си в затвора или още на етапа на разследването срещу него, ако сътрудничи на полицията или на правораздавателните органи в Бразилия, казвайки имената на други свои съучастници, замесени в деянието може да получи „награда". „Награда" в смисъл на – „Ти ще прекараш малко време в затвора, но много по-малко от времето, което първоначално се е планирало да прекараш в затвора". И когато тази негласна по-малка присъда изтече, ти ще трябва да напуснеш страната. В този случай, аз съм убеден че българският гражданин никога повече няма да се завърне в Бразилия," обясни Жамил Шаде.

По думите на бразилския журналист в бразилските закони експулсацията се прилага за човек, чийто интерес е несъвместим с националните интереси на Бразилия.

„В този конкретен случай формалният повод е трафик на наркотици, а човек, който е свързан с подобни деяния може да бъде екстрадиран. Това не е първият човек, нито пък първият случай. Случвало се е и преди - човек, който е осъден в Бразилия, но е чужденец, след известно време може да бъде експулсиран от страната", обясни Жамил Шаде.

Той обясни, че властите в родината му обикновено не предоставят точна информация за чужденците, които са били освободени заради сътрудничество с властите при подобни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай