Бобева: Партньори сме в грижата за ранното развитие на децата

Бобева: Партньори сме в грижата за ранното развитие на децата | StandartNews.com

София. "Основите на здравото общество до голяма степен се залагат в първите 7 години на всеки негов член. Затова политиките за децата трябва да бъдат цялостни, последователни, добре координирани, взаимно допълващи се, за да се осигурят оптимални условия за пълноценно развитие". Това обяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева при откриването на конференция за политиките за ранно детско развитие в България "Първите 7", организирана от УНИЦЕФ и Световната банка.

По думите на вицепремиера без неправителствения сектор не би могла да се постигне синергия и ефективност на политиките. "В това отношение политиката на правителството е в по-голяма степен да партнираме и да предоставяме възможности на неправителствения сектор да предлага услуги за развитието на децата, най-вече в първите години след раждането им", отбеляза г-жа Бобева.

По думите й най-големи грижи трябва да се полагат към децата в уязвимо положение. При тях добре обмислената намеса може да допринесе за компенсиране на неравенствата в развитието.

"Смятам, че е изключително важно да се подкрепят българските майки в етапа на бременността, тъй като здравето, емоционалното състояние, начинът на живот и храненето на жената през този период оказват голямо влияние върху потенциала за развитие на детето след раждането. Не възнамеряваме да намаляваме срока на майчинството", категорична бе Бобева.

Според нея демографският срив, големият брой отпадащи от образователната система деца, сигналите за деца жертви на домашно насилие, тревожните данни за деца, живеещи в бедност, са сериозни проблеми, залегнали за разрешаване в програмата на правителството.

Година след встъпването на кабинета в длъжност Даниела Бобева отчете редица действия в посока изпълнение на правителствената програма в областта на политиките за децата. Тя припомни, че бе удължен срокът на проекта за социално включване между България и Световната банка. 69 общини получават около 60 млн. лв. за реализация на проекти, чрез които се разкриват нови места в детски ясли и градини, стартира и услугата за интеграция на децата в детските градини и предучилищните групи, изпълняват се пет проекта за деинституционализация на деца.
Към края на февруари 2038 деца са настанени в приемни семейства. При близки и роднини са настанени 6810 деца. "Наблюдаваме повишен интерес към осиновяване на деца. Към февруари 2014 г. те са 113", съобщи г-жа Бобева. Броят на успешно приключилите случаи на превенция е 452, а успешно приключилите случаи за реинтеграция - 103.
"От 310 на 340 лв. бе повишен размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете от една до 2 годишна възраст", припомни зам. министър-председателят.

Даниела Бобева изрази надеждата си, че форумът ще приключи с конкретни предложения и препоръки, за да бъде ранното развитие на българските деца гаранция за успешното бъдеще на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай