Близки на загинал в хотел "Вероника" ще търсят правата му в ЕС

Близки на загинал в хотел "Вероника" ще търсят правата му в ЕС | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изрази остро възмущение по повод зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души, предава БГНЕС.

Близките на един от загиналите - Борислав се заканиха да потърсят правата си и дори да съдят страната ни в европейските съдилища.

По повод на трагичния инцидент в комплекса "Слънчев ден", Ивайло Калфин заяви, че институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт. "Вече проведох разговор с министър Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор.", посочи Калфин. Той изрази надежда, че прокуратурата ще разследва бързо ролята на различните институции и лица, които имат отношение към трагичния инцидент.

В момента НК предвижда когато някой изложи на опасност живота или здравето на трудещите се, се наказва с до 3 години затвор или с пробация, както и с обществено порицание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай