Базиликата "Света София" - крепост на вярата

Базиликата "Света София" - крепост на вярата | StandartNews.com

Едно от най-големите Чудеса на днешна София е базиликата "Св. София", дала името на българската столица. Разположена е точно върху центъра на главния некропол на антична Сердика. Най-ранните погребения на това място са от II в. пр. н. е.

* 23-вековна история разказва късчето земя, на което днес се извисява базиликата "Св. София", дала името на столицата на България. В периода II в. пр. Хр. - IV в. сл. Хр. на мястото се е намирал главният некропол на антична Сердика.

* 56 гробници и останки от 4 предхождащи църкви могат да се видят в подземието на "Св. София"

* 1910-11 г. проф. Богдан Филов открива останките от най-ранната църква.

* Началото на IV век - построена първата християнска църква в антична Сердика.

* Само 25 кв. м е първият храм. Предполага се, че е бил мартирион (място, където са погребани останките на мъченик за Христовата вяра)

* 17 века оцелява уникалният мозаечен под на първата църква. Днес огромни запазени части от него могат да се видят в подземието на базиликата.

* В края на VI в. - изградена е днешната базилика "Св. София", посветена на Светата Премъдрост Божия. Тя представлява трикорабна кръстокуполна базилика с внушителен за времето си мащаб.

* 376 - 382 г. - По време на вестгоското нашествие първата църква е разрушена.

* Втората църква - трикорабна базилика, с вписана в източния зид апсида ("сирийски" тип) е изградена при управлението на император Теодосий I (379-395 г.). Разрушена е към края на IV в.

* 448 - По време на голямото хунско нашествие е разрушена третата църква. Тя също е била известна в пода си, покрит с полихромни мозайки с геометрични и растителни мотиви.

* 30 април 311 г. - в Сердика, най-вероятно в храма, предшественик на базиликата "Св. София" е издаден Едиктът за толерантността. Нарича се още Сердикийски едикт на римския император Галерий, роден в Сердика. Издаден от негово и от името и на съуправителите му августите Константин и Лициний. Едиктът безусловно дава на християнството статут на "законна религия", на вероизповедание признато и прието от Римската империя. Това е първият документ, легализиращ християнството. С него се дава молитвена свобода, отменя се инкриминацията на християнството, гарантира се сигурност на домовете и живота на изповядващите го като на останалите граждани в Римската империя.

* 343-344 г. - Базиликата е една от сградите, в които са заседавали отците от Сердикийския църковен събор. Той е свикан от синовете на св. Константин Велики, управляващи разединената вече империя, за да възстанови мира в Църквата след разкола, причинен от арианите. В събора участвали 318 епископи от цялата Римска империя. Те утвърдили православното учение за Светата Троица и Символа на вярата, приети от Първия вселенски събор.

* Два пъти "Св. София" става джамия след завладяването на София от османските нашественици.

* 1858 г. - При силно земетресение минарето пада, убива неколцина молещи се мюсюлмани и затова я изоставят.

* 4 януари 1878 година - пред сградата с благодарствен молебен тържествено са посрещнати войските на руските освободители, предвождани от генерал Гурко. Църквата днес няма камбана. Тя е окачена на високо вековно дърво в градината отпред. Така се отдава почит към освободителите, тъй като и при благодарствения молебен камбаната е била там.

* След Освобождението софиянци използват старинния храм за склад на газта, с която се палели уличните лампи.

* 1882 г. - След събарянето на часовниковата кула на 3 януари, върху църковния покрив слагат вишка за противопожарни наблюдения.

* 80 квадрата уникална късноантична мозайка спират дъха на посетителя в музея под базиликата.

* Запазени са саркофази, мощехранителници, оригинални вътрешни стенописи.

* Гробницата на Хонорий е най-представителната от 50-те, открити край базиликата "Св. София". Тя е от V-VI век. Защитена е от стъклена конструкция, която позволява поглед отгоре. Това е единствената до момента гробница от късната античност в България, където фигурира името на починалия, с надпис едновременно на латински и гръцки.
Вероятното му значение "Хонорий, раб Христов (Божи), слава на Отца и Сина и Светия дух" сочи, че погребаният е бил почитана личност в християнското общество на древна Сердика.

* 300 000 лв. инвестира Столична община в проекта за разкриване и експониране на гробницата на Хонорий, достъпна за посещения от 2014 г.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай