Баща издирва дъщеря си, избягала в Холандия

Баща издирва дъщеря си, избягала в Холандия | StandartNews.com

На 27 ноември 2015 г. момичето тръгнало на концерт само с една раница

Кристиана е добре, но не иска да се върне, казват приятелите й

27 ноември, 2015 г. На софийската аерогара стои момиче, което очаква своя полет за Холандия. Отива на концерт. Сама. И не се връща повече в България.

Това не е история за тийнейджър, избягал от родителите си, нито за самотник, отказал се от живота. Нито пък за лудетина, която променя решенията си на момента и живее живота си на макс. Това е история за едно момиче, което решава да скъса със стария си живот и да се впусне в неизвестното. Двама нейни близки - бащата и бившият й приятел, разказват пред "Стандарт" своите версии за изчезването на Кристиана.

Кристиана Муховска е на 24 години, родена е в Панагюрище. След като завършва гимназия, решава да напусне малкия град и да търси късмета си в София. Нормално е за човек на тази възраст, биха казали мнозина. Според бившия й приятел Виктор Поптолев обаче, момичето не е искало да живее в Панагюрище и заради проблемите, които е имала в семейството и разделените й родители. "Казала на баща си, че заминава да учи, но той дори не я изпратил до автогарата", спомня си разказа й Виктор.

Според бащата Стоян Муховски обаче, двамата с Кристиана са се разбирали чудесно. "Аз я отгледах", казва Стоян и уточнява, че дъщеря му решила да замине за столицата, за да се запише в Софийския университет. В СУ не я приемат, но момичето предпочита да остане в София. "Попита ме: "Тате, може ли да остана да си работя по София?, и аз й разреших", казва Стоян.

От Виктор научаваме, че си е намерила квартира и работа като сервитьорка. По думите на нейните близки Кристиана води нормален живот, но за съжаление през годините не успява да установи силно приятелство с никого. Според Виктор тя си намира "временни познати по-скоро, които се сменят".

Рядко се чува или вижда с роднините си. По думите на Виктор, баща й не знае къде ходи да търси работа, майка й живее с братчето и новия си мъж на село.

В началото на ноември Криси напуска работа. Решава да отиде в Холандия на концерта на Angerfist - група, която запознатите описват като "брутално хард техно". С нея трябвало да замине и приятелката й Симона.

"Криси купува билетите, а Симона се отказва в последния момент", уточнява Виктор, като добавя, че двете са се скарали. Кристиана решава да тръгне сама. Концертът е на 28 ноември на 35 км от Айндховен.

Кристиана тръгва от аерогара София само с една раница с дрехи. Ден след заминаването й телефонът й е изключен, не влиза и в социалните мрежи. На 12 декември Стоян Муховски получава съобщение във Фейсбук от бившия приятел на дъщеря му, че "Кристиана е засечена от някаква холандка".

След изчезването на Кристиана бившият й приятел, с когото е поддържала връзка, се свързва със свои познати в Холандия, които са срещали Криси там. Те му казали, че "тя поради някаква причина е изпуснала самолета си за връщане. Първоначално е смятала да се върне, защото билетът е бил двупосочен", споделя своите опасения Виктор.

С тази информация той търси баща й Стоян и му разказва всичко, което знае. На 12 декември Стоян подава сигнал в полицията за изчезването на Кристиана. Започва издирване.

Паралелно с полицейското разследване приятелите и роднините водят и свое. Така те разбират, че тя "не е имала подслон и е била на улицата 1-2 седмици". Междувременно полицията спира издирването на момичето. Наша проверка установи, че от полицията са успели да се свържат с Кристиана и да разговарят с нея. Тя е споделила, че не иска да се връща повече в България, нито пък да има общо с роднините си.

Случаят става по-заплетен, когато в началото на декември Кристиана си прави фалшив фейсбук профил и праща покана за приятелство на Виктор Поптолев, бившия й приятел. "Аз приех, но бяхме само двама приятелите й. Освен мен в листата й имаше още само една холандка, която аз не познавах. По-късно разбрахме, че тази холандка е срещнала Криси около 6 декември. С мен се свърза друга холандка, която е срещнала Криси на 9-10 декември. Тя я е отвела в един приют, където Криси стои до 13-14 декември. Там се среща със социален агент. А междувременно аз имам контакт вече с холандката (Джесика) и съпруга й, който отиде до приюта да каже на Кристиана, че я търсим и да се обади веднага на някого". Криси обаче не го прави. Социалният агент й казва, че няма как да й помогнат, след като тя няма препитание в Холандия и единственото, което може да направят, е да я върнат в България. Тогава Криси бяга от приюта.

Така контактите с нея се губят до януари, когато Виктор от свои познати разбира, че са забелязали Кристиана. Виктор уточнява също, че според негови източници тя е избягвала контакт с българи и че иска да започне "нов живот" в Холандия. Последно са я видели на 31 януари. В момента никой от нейните познати и родини не знае къде е и с кого е, защото самата тя не иска да се знае.

Бащата на Кристиана - Стоян Муховски, споделя пред пазарджишки медии, че с нея не са имали конфликти, а пред нас уточни, че няколко дни преди да замине за Холандия, тя е имала "странно поведение": "Дъщеря ми е отговорен човек. Докато бях в чужбина, тя плащаше сметките ми за телефон и други... За нея не е типично подобно поведение и аз няма да престана да я търся", казва бащата. От 16 февруари Стоян подновява своето търсене, като публикува снимката й във Фейсбук с молба, ако някой я е виждал, да помогне. Дали обаче Кристиана е решила да остане в Холандия на своя глава и нарочно е изпуснала самолета си за България, или пък външни фактори са я накарали да остане - не е ясно.

Правим опит да се свържем със самата Кристиана, за да сподели тя лично своята история и спекулациите да престанат. Защото свободната воля на човек е водещата в живота му. "Не можеш и не бива да търсиш някого, който не иска да бъде намерен", гласи една известна мисъл. Според друга - "ако обичаш някого, го пускаш на свобода, ако и той те обича, ще се върне при теб".

Полицията: Не е жертва на трафик

Говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов обясни пред медиите, че в случая "Кристиана" става дума за пълнолетен човек и процедурата за издирване е различна. По думите му, проверка на полицията е показала, че момичето е напуснало страната легално, тоест - не е жертва на трафик. "Колегите установяват връзка с двама нейни приятели - в САЩ и Холандия, с които тя към момента контактува. Двамата разказват, че тя е в някакъв приют и че категорично отказва както да се прибере в страната, така и да осъществи контакт с наши представители или с родителите си. В такъв случай ние не можем да я принудим да се върне или да направи каквото и да било, тъй като е пълнолетна и може сама да решава как да постъпи. Затова бащата е подписал декларация, че е съгласен издирването да бъде прекратено", допълва Мирослав Стоянов. Той уточнява също, че ако въпреки волята на младата жена тя бъде обявена за издирване чрез международните служби, снимката й бъде разпространена или самата девойка бъде задържана, това е нарушаване на правата й, според действащото законодателство в Европа.

Близките й обаче имат възможност да продължат да я търсят и ако разполагат с данни, че тя преживява насилие или пък е жертва на трафик, могат да подадат жалби или до МВР, или до МВнР. Оттам чрез консулските служби и посолството ни в Холандия може да бъде започнато ново издирване. Ако обаче то отново установи, че момичето не е жертва на престъпление или самата тя не е извършила престъпление, властите нямат правомощия да направят повече, обясни пред Дарик Нюз Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай