"Българската Коледа" помага на деца с вродени заболявания

"Българската Коледа" помага на деца с вродени заболявания | StandartNews.com

Тазгодишното издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" ще помага на деца с вродени заболявания. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев в столичната Трета градска болница. Оттам той откри 12-тото издание на кампанията, която е под патронажа на държавния глава. Всяка година в България се раждат около 3500 деца с различна степен на вродени заболявания. Част от тях водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и на лечение се стига и до тежка инвалидност за цял живот, а понякога и до смърт. Сред всички вродени заболявания тези на сърдечносъдовата система са най-честите, сочат сухите цифри.

В България годишно се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации. Около 45% от тях се нуждаят от хирургично лечение, а в голяма част от случаите такова се осъществява още при новородените или в първите една-две години.

"Поставяме си за цел да заменим морално и технически остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за по-прецизна диагностика и съвременно лечение", каза Плевнелиев. Детският кардиолог доц. Анна Кънева от Националната кардиологична болница в София заяви, че имат нужда от ехокардиограф от висок клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай