АФП: Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС

АФП: Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС | StandartNews.com

София. Статия на френска новинарска агенция "Франс прес" за България, озаглавена "Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС", предизвика множество коментари в социалните мрежи.

Анализът започва с обяснението, че клаксони лимузини и весели викове от момчетата в костюми отекват из центъра на София, докато момичетата в пищни вечерни рокли се клатят върху високите токчета или пък под звуците на гърмяща музика.

Тази година хиляди завършили средните училища на 18-19-годишна възраст провеждат екстравагантните си балове - панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС. Средната заплата в България е около 400 евро, а безработицата е над 12%, подчертава медията.

Учудващото за европейците е, че у нас дори и най-бедните заделят по нещо настрани, обикновено две или три заплати, за тази скъпа традиция.

Анализаторите подчертават, че подготовката за абитуриентския бал започва още в началото на учебната година.

От "Франс прес" са събрали редица мнения на българите относно пищната традиция по баловете"

"Това е прекалено, но всеки го прави", казва студентката Стефка Дренова, която е с великолепна прическа и с рокля без презрамки, явно предназначена само за една вечер.

"Не бих имала нищо против да съм с тениска, но това би имало смисъл, само ако всички го направят", сподели Христина, облечена в сребристо-синьо елече, което блестеше на вечерното слънце.

"Ресторантът се запазва още през октомври, облеклото преобладава в разговорите и колкото повече наближава деня, толкова повече момичетата си правят прически и гримове, за да няма издънки на самата абитуриентска вечер", казва Росица Лозанова, преподавателка по литература в една гимназия.

Абитуриентските балове датират от времето на комунизма, но с всяка измината година те стават "все по-екзотични", споделя Николай Овчаров, който хвърля горд поглед към стоящата си наблизо дъщеря в ярко жълта рокля.

"Вече не знам колко пари отидоха за всичко това, но честно казано, това е много сериозен разход", добави той.

При момчетата е по-лесно. "Ушиваш един костюм, който можеш да го носиш и след това", казва Тодор Тодоров. Той е щастлив, че синът му Иван е предпочел да отиде на бала, без да наеме кола.

"Няма да има друга такава нощ и се надявам да изкараме чудесно", казва Богдана, която скоро ще замина да следва във Великобритания.

"Каквито и да са разходите, балът си струва. След това сама ще изкарвам за хляба си", добавя Николета Кирилова, въпреки че изглеждаше малко притеснена в дългата си рокля, гарнирана с голяма панделка.

Репортажът пояснява, че за една седмица в края на май трафикът и шумът по улиците на София стават непоносими с редиците от ретро кабриолети, огромни лимузини, джипове и дори камиони.

Полицията многократно предупреждава по радиото и в медиите, но абитуриентите се показват от прозорците на колите или пък стърчат от кабриолетите и шибидасите, броейки с все сила до 12, за да отбележат края на своите 12 училищни години, сочи анализът.

Но мнозина смятат, че харчовете за баловете са излязли изпод контрол и за пръв път тази година се появиха кампании, призоваващи учениците да дадат за добри каузи част от парите за бала си, обясняват от АФП.

"На церемонията за последния ни училищен ден отидохме облечени в бели тениски и дадохме пари за деца с кожни заболявания", цитират Иван Тодоров от Френска езикова гимназия в София.

Медията завършва с мисълта, че засега бликат обичайните емоции заради края на ученическия период от живота на абитуриентите. Освен радост и вълнение, имаше сълзи и несигурност, тъй като повечето студенти заявиха, че ще учат в чужбина и за известно време няма да видят своите приятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай