560 хил. българи са избрали родината за празнуване на Коледа и НГ

560 хил. българи са избрали родината за празнуване на Коледа и НГ | StandartNews.com

София. Тази година, около 560 хил. българи са пътували в страната за Коледа и Нова година, като 80 хил. са предпочели автобусен транспорт, а 120 хил. ЖП- транспорт. Това каза пред „Фокус" Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му, основните дестинации в страната са били свързани с посещението на близки, роднини и приятели и посещение на основните места, свързани с туристически атракции. „На първо място това са хотелите, които предлагат спа- балнео и уелнес услуги, зимните планински курорти и на територията на цялата страна – семейни хотели, къщи за гости, вили, които и в момента са активно използвани от туристите. Към днешна дата, основните хотели, предлагащи тези услуги са заети на 100%. В планинските места и курорти в момента има около 60 хил. туристи", обясни Драганов.

Той посочи, че основните зимни курорти, на които българите са предпочели да посрещнат Нова година са Банско, Пампорово и Боровец. „Курортите привличат българските и чуждестранни туристи с това, че в тях на преден план излизат онези хотели, които предлагат освен условията за ски и сноуборд, и всякакъв род развлечения за онези, които не практикуват тези спортове и като допълнителни услуги, тези, които предлагат балнео, спа и уелнес услуги. Също така и възможността за активна почивка", добави още Румен Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай