41 млн. лв. получиха най-бедните

41 млн. лв. получиха най-бедните | StandartNews.com

София. Вицепремиерът и социален министър в служебния кабинет Деяна Костадинова каза на отчетна пресконференция в Министерски съвет: "Поех пет ангажимента. Първият беше да използваме резервите в бюджета за подпомагане на най-уязвимите. Повече от 41 милиона лева бяха пренасочени за тях".

В края на април финансова помощ от 50 лева са получили семейства на над 25 хиляди деца. В края на май 28 183 майки с деца между една и две години е отпусната еднократна помощ. "Тази цифра не е окончателна и ще стигне около 30 000-31 000 майки", заяви Костадинова.

Останалата част от средствата била насочена към обществените трапезарии. 9734 души са се възползвали от тази услуга досега. 80 обществени трапезарии са заявили желание за обслужване на още 2000 души. Постъпили са 19 проектопредложения за разкриване на нови трапезарии.

По думите на министър Костадинова основна част от финансовия ресурс е бил насочен към насърчаване на заетостта. Пренасочени са 30,6 милион лева към най-уязвимите групи, основно към младежите, хората с увреждания, самотни родители, както и за разкриване на работни места. 9556 души са били включени в заетост, като предстои включване на 1200 младежи. През август 3000 души ще започнат в националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост".

С промяна в енергийната помощ се е дала възможност пенсионерите, които са имали достъп до помощи през този отоплителен сезон, да имат право на това и през следващия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай