30 мръзнат в блокиран влак

Планинари пропаднаха в яма на път за Леденика

30 мръзнат в блокиран влак | StandartNews.com

Бургас. Ледена блокада на пътищата в неделя. Студът, който скова страната, спря влакове, затвори магистрали и доведе до километрични задръствания. Десетки пътници мръзнаха в продължение на три часа във влак на гара Българово. Тренът от Бургас за Карнобат бе блокиран заради авария в контактната мрежа. "Бяхме около 30 човека, повечето от нас искаха да направят връзка от Карнобат за Варна", разказа един от пътниците. Причина за инцидента са серия от аварии по електрическата мрежа в следствие на внезапните поледици. На място при бедстващите пристигна кметът на Бургас Димитър Николов. Той се разпореди хората да бъдат извозени с автобуси обратно до Бургас. След близо три часа премеждия пътниците са били прехвърлени на рейсове и върнати обратно. "Нищо драматично няма, всички сме живи и здрави. Неприятното беше, че се оказахме заклещени за неизвестно време. Много изпуснаха връзката от Карнобат към Варна", коментира разочарован бургазлия. Заради повреди в контактната мрежа бе преустановено и движението на товарни влакове. Рано в неделя спряха треновете от Зимница за Церковски. Причината бе паднала контактна мрежа върху товарен влак. Заради инцидента се наложи треновете, стоящи в участъка, да бъдат изтеглени с дизелов локомотив. Около 8,00 часа сутринта бе спряно движението на влаковете и от Айтос за Черноград заради скъсана контактна мрежа. Аварийни екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" работиха с часове по отстраняването на повредите.

Катастрофа между кола и ТИР пък блокира магистрала "Тракия". Тежката машина се завъртя на 21-вия километър в посока Пловдив. В следствие на удара камионът препречи и трите платна в посока от София към Пловдив. Заради инцидента движението бе напълно блокирано за часове и се образува дълга опашка от автомобили. 15 тира пък закъсаха по различни участъци от пътната мрежа на Видинско. Всички са били с летни гуми въпреки предупрежденията на пътните власти. Само при село Арчар се е образувала опашка от 10-ина коли, които са изчакали разчистването на пътя от закъсал камион. Дунав мост вчера остана затворен за тирове. Сутринта започна пропускането на леките автомобили и автобусите. Тежкотоварните камиони изчакваха в района на граничния пункт при Русе. По пътя от областния град към Мартен се образува опашка от 50-60 тира. През целия ден камионите над 12 т се пропускаха само с вериги по пътя Русе-Бяла.

Лошото време обаче не отказа от пътуване запалените фенове на планината. Туристи по чудо оцеляха, след като колата им падна в яма по пътя за пещерата Леденика. На опасен завой "Фолксваген Голф" изхвърчал с висока скорост от заледения път. След лупинги в снега по дерето колата се забила в дърво, но нито шофьорът, нито спътниците му са сериозно пострадали. От шосето за ски влековете при хижа "Пършевица" в балкана е изхвърчал и "Ланд Ровър". Джипът също акостирал в дърво, но пътниците оцелели.

Междувременно агенция "Пътна инфраструктура", съобщи, че 3000 машини почистват републиканската пътна мрежа.

Рейс с хора на Бареков се обърна

15 души са с травми и контузии на главите и гърдите след обръщане на автобус по магистрала "Хемус". Рейсът е бил пълен с делегати на конгреса на "България без цензура". След завръщането си от форума в НДК в София автобусът се обърнал настрани по хлъзгавата магистрала между Каспичан и с. Невша, обясни за "Стандарт" доц. Христо Бозов. При обръщането всички са излетели от седалките и са се наранили.

Болница без вода, седем села на тъмно

Заради обледеняване на проводниците седем селища в Бургаско останаха без ток вчера. На тъмно в продължение на 3 часа в неделната сутрин бе и Суворово, Варненско Електрозахранването е нормализирано след работата на аварийните екипи.
Близо 6 часа най-голямата болница в морската столица "Св . Марина" остана без вода заради спукан тръбопровод. "Аварията е отстранена и зареждането с питейна вода започна преди обед", съобщи шефката на здравното заведение проф. Жанета Георгиева.

Леден дъжд отмени полети

Леден дъжд замрази Варна. Заради силния североизточен вятър и поледиците областта е под жълт код за потенциално опасно време. Затворено е и пристанището за ненатоварени кораби поради силното вълнение на морето, стигнало до 5 бала. Ледът масово изпочупи клони на дърветата особено в централния район "Одесос " и задръсти движението. Заради лошите метеорологични условия са отменени два сутрешни полета на летище Варна - от Бургас и за София.
С антилед обработват от събота през нощта Аспаруховия мост, за да не спре движението по него, който е връзката Варна - Бургас. Заради обледените жици спряха тролеите в града. По техните маршрути са пуснати автобуси и вероятно тази схема ще действа и в понеделник. Очаква се областно пътно управление да разчисти пътя и да ръси луга по шосето за Белослав и село Константиново.

Преспи затварят училища

Дървена ваканция ще имат учениците във Варна и Силистра. Градоначалникът на морската столица Иван Портних обяви понеделник за неучебен ден. Детските градини и ясли продължават да работят, но общината препоръчва на родителите да оставят децата си вкъщи. Днес предстои и заседание на областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания, след което ще стане ясно дали ще има грипна ваканция.

Учениците в Силистра също излизат в дървена ваканция. Заради тежката зима и затрупаните от сняг пътища следващите три дни училищата в шест от всичките седем общини на областта ще останат затворени. Ваканция, но двудневна, е обявена и в община Алфатар. Кризисният щаб в областната управа реши да въведе ограничения в движението на тежкотоварните автомобили. Преспи, високи до метър и половина, затрупват пътищата и правят придвижването по шосетата в региона рисково. 37 машини чистят снега от асфалта, но силният вятър и навяванията усложняват обстановката. Има аварирали снегорини. Спряна от движение е плавателната платформа, която свързва двата бряга на Дунав край Силистра. От селата в региона идват съобщения за повреди в електрозахранването или в снабдяването с вода заради излезли от строя помпени станции. Аварийни екипи работят без прекъсване за отстраняването на повредите. За затрупани и труднопроходими пътни участъци съобщават от общините Дулово, Главиница, Ситово, Силистра.

Потрошени дами препълниха "Пирогов"

Заради снега и леда 65-има пострадали потърсиха помощ в "Пирогов" до 16,30 часа вчера. От тях 15 са приети в травматологията, съобщи дежурният шеф екип от 4-та травматологична клиника д-р Емил Йорданов. Пациентите най-често са със счупени крайници, навяхвания и изкълчвания. По-голямата част са жени. Най-възрастният пациент, който е преминал през спешния травматологичен кабинет, е 84-годишна баба. Тя е със счупен глезен, което налага да бъде приета в болницата. 30-годишен мъж с фрактура на дясното коляно е най-младият пациент, който е бил приет за лечение.
В същото време от Столична община обявиха, че екипи на фирмите, ангажирани с почистването на София, продължават обработката на пътищата с обществена значимост.

Армията на крак в Румъния

Продължаващият да нахлува от североизток студен въздух и снеговалеж блокира пътища, спря влакове и отложи полети в северната ни съседка Румъния. Наложи се армията да помага за разчистването на пътищата, защото градските структури не могат да насмогнат. Министърът на транспорта Рамона Манеску съобщи, че 19 влака са спрени в южните части на страната, а пътниците им са пренасочени към други дестинации. Осем международни и вътрешни полета са отложени - от Мюнхен, Франкфурт, Рим, Виена Белград, Варшава, Тимишоара и Яш, всички към букурещкото летище "Отопени". Самолетите излитат от Букурещ със закъснения. Масово без електричество се оказаха домакинствата в Украйна. Влошените метеорологични условия причиниха проблеми на над 186 населени места. Без ток в неделя бяха жителите на Одеска област, Николаевска, Херсонска и Ивано-Франковска. В Полша температурите паднаха под 10 градуса под нулата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай