Четвъртък,

Църквата ни в Одрин се сдоби с титаниев купол

От: Редактори -
A
A
A

Българската църква "Св. Георги" в Одрин вече има блестящ титанов купол над камбанарията и нов куполен кръст.

Титаниевато покритие с цвят на злато е монтирано на дървения купол от пловдивска фирма, специализирана в изработването на особени покривни конструкции.

Новият кръст е позлатен и е изработен от пловдивския скулптор и галерист Жорж Трак в работилницата на галерия „Тракарт".

На  освещаването, извършено от старозагорския митрополит Киприян, присъстваха посланикът на Р. България в Турция Надежда Нейнски, генералният консул на Р. България в Одрин Васил Вълчев,   председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията Красимир Вълчев, почетният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, местната българска общност в Одрин и Истанбул, много гости от България.

Храмът бе основно ремонтиран и реставриран през 2004 г. и привлича туристи и поклонници от цяла България. Тази година през март започна частичен ремонт на купола и камбанарията,  който завършва днес с освещаването на новите купол и кръст.

Така, след великолепната желязна църква "Св. Стефан"  край Босфора, одринската "Св. Георги" ще е вторият български храм в Турция, който ще грее в позлата.

През 2020 г. "Св. Георги" ще отбележи 140 години от поставянето на първия камък на олтара.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички