Събират лозунги и вицове за соц брадъра

Събират лозунги и вицове за соц брадъра | StandartNews.com

Партизанка нахлула с шмайзер в университета, за да запише литература, разказа пръв Гого Лозанов

Продуцентите на "ВИП брадър", които са във вихъра си по вербуването на популярни лица за шоуто, събират соц колекция от мнения, спомени, лозунги, вицове за епохата. Бисерите от лексиката на близкото минало могат да се прочетат във Фейсбук страницата на риалитито по Нова. Всеки може да сподели интересни случки. Една от първите задачки закачки с феновете беше да открият как продължава изречението: "Всяко кебапче куршум в...". Отговорът е "сърцето на световния империализъм".

С майтапи и случки от отминали времена вече се разписаха Георги Лозанов, Андрей Пантев, Илиана Раева, Коко Каменаров... Шефът на СЕМ разказва за възрастна професорка, която на младини била партизанка и в гората я споходила мечтата да се занимава с теория на литературата. Затова на 9 септември 1944 година, докато другите завземали казармата, пощата и кметството, тя нахлула в университета с шмайзер в ръка и завзела съответната катедра.

"Сещам се за Северна Корея - там не беше кой знае колко по-различно от другите соц страни, но сякаш Оруел си беше сложил очилата. Участвахме в последния Световен младежки фестивал - витрина на комунистическата пропаганда. В столицата Пхенян бяха построили много нови сгради и нашите домакини се хвалеха колко души са загинали при строежа им. Жертвите в името на "Биг брадър" - без значение дали е във военно или мирно време - създаваха авторитета на властта. По-късно разбрахме, че работниците са падали от умора от скелето. Беше април и дърветата бяха цъфнали в чест на рождения ден на великия вожд Ким Ир Сен. Пак по-късно разбрахме, че са ги връзвали с парцалчета - цвят по цвят - за да ги развържат, когато му дойде времето", връща лентата Гого. Пак той препредава спомени на доста по-възрастен и по-разкрепостен негов познат, който малко след 9 септември се принудил да прави секс само с миньончета.

"Било е забранено след 22 часа жена да пребивава в квартирата на мъж, ако няма регистрация на адреса. И моят познат е трябвало да ги крие в кош за пране, когато мине проверка. По-едрите просто не се събирали в него".
За професор Андрей Пантев най-тъжният спомен е свързан с кацането на Луната от Нийл Армстронг - било отразено с пет изречения. "Най-смешното дойде непосредствено след края на социализма, когато всички червени преподаватели станаха сини политолози", казва още той.

Коко Каменаров признава, че със семейството му живеели не богато, но весело. "Полутайно празнувахме Великден и Коледа, полуявно не уважавахме почти нищо. Опасявам се, че останалото е по-тъжно: не просто станахме циници, но и произведохме поколения от циници. "Много" сме наясно с понятия като враг и вина, като определено свикнахме някой друг да ни е виновен. Обичаме да броим чужди пари, умираме от смях, когато някой се пребие, вместо да хукнем да му помогнем. Съвсем сигурни сме, че няма друго сирене и море, освен българското.

Просто сме тежко комплексирани и е спешно да се научим отново да си говорим със света", твърди той.
Илиана Раева разказва за момента, в който вече е едно от "златните момичета", а съпругът й Наско Сираков - известен футболист. "Бяхме много интересни за ДС и УБО, които ни следяха по "донос". Но ние бяхме млади, щастливи и влюбени и не искахме неканени "гости" помежду ни, затова всячески се опитвахме да им избягаме, дори минавайки на червено по светофарите. Сега тази история изглежда смешна, но тогава беше тъжна. Всички известни личности и спортисти ставаха членове на БКП. Това включваше задължително присъствие на събрания, които винаги се правеха в 7,30 сутринта. След едно от закъсненията ми публично ме порицаха и ме заплашиха, че ако се случи още веднъж, ще бъда наказана. Веднага им отговорих, че съм млада и обичам да спя. На събранието имаше над 100 човека, половината от които зяпаха онемели от почуда, а другата половина плахо започнаха да се смеят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай