НДК на крака пред "Лешникотрошачката"

НДК на крака пред "Лешникотрошачката" | StandartNews.com

Коледата дойде в НДК. Препълнената зала 1 беше разтърсена от аплодисменти за прекрасния танцов спектакъл "Лешникотрошачката" на П.И. Чайковски, който се проведе в събота вечер. След Велико Търново и Пловдив софийската публика видя за първи път постановката на Московския театър за класически балет. Четири хиляди души аплодираха на крака трупата с нейната прима, народната артистка на Русия Екатерина Березина, очаровани от перфектния синхрон и изящество на изпълнението. За пореден път руските балетисти доказаха, че тяхната школа остава ненадмината в нежното изкуство. Разнообразието на костюмите и декорът допринесе още повече за доброто коледно настроение.

Балетът, по едноименната приказка на Ернст Хофман, разказва историята на едно момиченце, което в Коледната нощ получава подарък малка лешникотрошачка под формата на оловен войник в красива униформа. Под звуците на музиката на Чайковски приказката се превръща във вълшебно пътешествие за зрителите на този балет. Особено, когато е пресъздадена по уникален начин от Наталия Касаткина и Владимир Васильов - тяхно е либретото, хореографията и постановката.

Традиция е по време на "Лешникотрошачката " на сцената да танцуват деца от държавата, в която трупата гастролира. Това бе и кулминацията на спектакъла, когато на сцената излязоха младите български надежди Ивана Харизанова, Александра Димитрова и Радул Роглев. Най-малката балерина на сцената бе едва на шест годинки и се справи блестящо с ролята си.
Този коледен подарък софиянци получиха благодарение на "Жокер медия". Турнето на руската балетна трупа ще завърши утре в Стара Загора с "Пепеляшка" на С. Прокофиев, която снощи също обра овациите в зала 1 НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай