Каре разбойници са новите мачовци на БГ киното

Бисер, Петър, Николай и Иван

Каре разбойници са новите мачовци на БГ киното | StandartNews.com

Младите актьори дебютират в "Отрова за мишки"

Новата порция от талантливи и очарователни актьори вече е в менюто на киносалоните, а че за тях ще се говори дълго и ще ги засипят с още работни покани, прогнозираха вещи в занаята на премиерата на "Отрова за мишки". Иван Панайотов стана известен от "Столичани в повече", но всъщност първо снима в дебютната лента на Константин Буров, когато е третокурсник. Петър Генков играе в "Сфумато", Бисер Маринов свещенодейства в кюстендилския театър, а Николай Йовин се разписа в доста постановки, но сега се готви за нов филм.

Актьорът лейтенант

Петър Генков, който играе с лекота циганина Черньо, има прелюбопитна ранна история. В гърдите му се борят две души - на моряк и актьор. Той е лейтенант, възпитаник на висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. Казва, че с героя си си приличат по диалекта, който в крайна сметка и двамата преборват. Когато Петър е на 23, гледа "Пухеният" на Явор Гърдев и тогава разбира накъде духа вятърът в сърцето му. Започва уроци в школата на Дафинка Данаилова, тогава шеф на варненския театър. От раз го приемат в НАТФИЗ, в класа на Иван Добчев. Генков е наясно, че "Отрова за мишки" е голям шанс за него и колегите му да бъдат забелязани. Имал 36 снимачни дни и се чувствал страхотно. Бил вътре в персонажа още в първия миг на терена. Повечето от екипа не знаели кой е и го взели за истински циганин, който се навърта наоколо. Щом застанал пред камерата, се шокирали: "Откъде дойде този?"

Генковият Черньо отначало е доста по-смугъл, не може да чете и пише, а накрая изсветлява, започва да говори сносен книжовен език и да постъпва човечно. Разхожда се с лилава плетена шапка. "Това беше важно за мен. Героят ми по сценарий трябваше само да оцвети филма. А аз толкова исках да го развия и благодаря на Коста Буров, че ми позволи - колкото и драматургично да не се позволяваше". Преди седем месеца той решава да скъса с непосилната лекота на битието си у нас и отпрашва за Германия. "Защо ли? Защото наемът на жилище в София е колкото тамошния. Животът в Германия е в пъти по-спокоен, заплатите са по-високи, средата, в която искаш да се развиваш - каквато и да било, е много по-добра. Тук имам чувството, че хвърлям усилия в каца без дъно, а там го има", разправя Петър. Живее във Франкфурт, явява се на прослушвания, идва си за двете постановки, в които участва в "Сфумато". С езика няма проблем, защото е завършил гимназия с английски и немски. Като тийнейджър свирил на китара в банда на морското училище и ходели по фестивали на самодейците. Хоби му е гмуркането.

Влюбеният Шекспир

Николай Йовин е романтичният разбойник Пламен, който има принципи - от черкви не краде, слуша класическа музика и мечтае за истинската любов. На снимачната площадка се засича с Иван Панайотов, с когото са студенти на Ивайло Христов. Приликата му с героя е в начина на живот в юношеските времена. Ако Пацо попада в ТВУ, то Николай в живота учи в мъжкарска гимназия - Технологично училище "Електронни системи" в София. Опитът му помогнал да влезе по-добре в образ. Друга любопитна подробност е, че Петър Върбанов, който във филма играе директора на интерната, е първият учител на Николай в актьорския занаят. Като ученик ходи в неговата студия "Игра". Но за разлика от персонажа си Николай никога нищо не е задигал. Дори като дете, дори заради тръпката. Много вероятно е по него да започнат да въздишат доста млади момичета - заради палавите къдрици и решителен поглед. А добрата новина за тях е, че няма сериозна приятелка. Той обаче не се има за красавец и приятната му скромност трупа още точки в негова полза. В изкуството решил да се гмурне първо с класическата китара. Свирил години наред. Но когато изгледал "Хъшове" в Народния, приоритетите му се пренаредили. Приели го в академията от първия път. Наскоро му се наложило да попрекъсне активната игра из софийските сцени, но вече се готви за презареждане.

Гаднярят, който пише нежни стихове

Камерата обича Бисер Маринов. Само че най-често за ролите на гаднярите и лошите момчета. А често му се иска да е романтик. В новия филм е Гудата - който, ако не те пребие на мига, значи те харесва. Бисер Маринов стана широко познат от малкия екран като скитника в "Домашен арест", наркодилър в "Под прикритие", а на големия се разписа в "Слънчево" и "Омбре", където е бивш затворник.

Обича да гледа филми и когато става време да мисли за висше, се чуди дали да кандидатства география, или да се пробва на "Раковски". Когато вижда какъв обем учене го чака в природната дисциплина, си казва: "О, не, не. Към НАТФИЗ". Става актьор, защото чрез ролите има свободата да прави неща, които в живота не би могъл. Завършва класа на професор Димитрина Гюрова. И тогава разбира, че актьорството не е по-лесното. Прочел несметно количество книги и пиеси. С Гудата си прилича само по тютюнопушенето. Не държи да играе роли на световноизвестни персонажи, но не му се иска да го виждат само като "лошо момче". А в театъра ги компенсира, защото там е в предимно положителни и леко задръстени образи. В най-новото представление на кюстендилска трупа "Ах, каква безумна нощ" е бизнесменът на средна възраст Едуард, който си пати от номерата на любовницата си. Билетите за месеци напред са продадени и спектакълът е хит в града. Бисер не е от хората, дето ще се подхлъзнат по "титлата" секссимвол и самоиронично се определя като чаровно грозен. Тайната му страст е да пише любовна поезия. Когато Ерато се вмъкне на гости в нощната тишина, той сяда и под нейната диктовка издишва стих след стих. Засега няма намерение да ги показва на бял свят, но никога не се знае.

Авантюристът столичанин

Иван Панайотов искал да бъде хирург, а после пилот. Да стане актьор се сетил години по-късно. Когато бил на 10, не изпускал епизод на "Спешно отделение", но не заради играта на Джордж Клуни, а както е в реда на нещата за едно момче - падал си по Джулиана Маргулис. Покрай сериала се запалил за лекарската професия. Тайно се промъквал в местната болница, за да гледа операции. Години по-късно разбира, че за добро не е станал хирург и това не е за него. Случило се по време на представление. Играел в "Укротяване на опърничавата" в Сатирата и носел официални черни обувки. По някое време трябвало да подскачат по-отривисто и кракът му пропаднал в крива дъска и се счупил. Но Иван стиснал зъби и издържал до края. После го оперирали, сложили му пирони за шест месеца, но всичко завършило добре.

Със Смока в "Отрова за мишки" Иван няма много общо. Само веднъж се е разписал с детинска кражба, колкото за адреналина. Били на гости и той отмъкнал някакво огледалце, защото му харесало. Дами не краде, а и да го направи, няма да си признае, шегува се той. На прогнозите, че покрай новия филм може да попадне в категорията секссимвол, Иван се смее. И казва, че има достатъчно хора, които "работят" това. Хобита са му готвенето и летенето. Специалитетът в кухнята му е бисквитена торта, която прави често и вече е усъвършенствал. Има 63 полета. Гордост му е този от Милано до Лондон за едно евро. Веднъж, когато бил на воаяж с майка си в Лондон и се возели на ескалатор, върху тях се стоварил пиян руснак. Викали линейка. При друг случай имал свръхбагаж и се наложило да си обуе три-четири чифта дънки и суитчери, за да спаси подаръците за приятели, които натежавали с кило-две над допустимото.
Най-впечатляваща европейска столица за него е Мадрид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай