Каре аса в пернишкия театър

Каре аса в пернишкия театър | StandartNews.com

Перник. Четири баш звезди излизат довечера в пернишкия театър "Боян Дановски" за премиерата на "Последният янки" - пиесата на великия драматург Артър Милър, режисирана от Ивайло Христов. Първото софийско представление е на 30 март в "Сълза и смях".

Мария Каварджикова и Стоян Алексиев (който е особено колоритен като кардинал Строци в "Знакът на българина") са Карен и Джон, а Албена Колева и Георги Стайков са Патриша и Лерой Хамилтън. Двете жени са пациентки на психиатрична клиника, а техните съпрузи се срещат за първи път в чакалнята за посетители. И се започва гръмотевичното и в същото време комично анализиране и разпадане - на живота, на личността, на ценностите. "Всеки разумен човек в тази страна трябва да е в депресия", е емблематичната реплика. "В България обаче доста хора спекулират с имитирана депресия", коментира Стоян Алексиев.

Текстът е писан през 1991 г., но едва ли някой се съмнява, че при него няма остаряване. Милър, който е не по-малко прочут и като третия и последен съпруг на Мерилин Монро, все пак гравитира около надеждата. Той казва: "Трагичното чувство се събужда в нас, когато виждаме как героят е готов да заложи живота си, за да спаси достойнството си". Екипът цитира и друга негова мъдра мисъл: "Театърът прави човека по-човечен, което означава - по-малко самотен". Неслучайно в международната арт гилдия твърдят, че всеки час някъде по света започват репетиции на пиеси от Милър.
Спектакълът "Последният янки" е посветен на 95 години от създаването на общинския храм на Мелпомена, преживял какво ли не. Седем години и половина продължава драмата с изгорената сцена. Сега артистите играят в двореца на културата в залата, наречена на Георги Русев. Както се знае, изключителният актьор дълги години беше директор на трупата. По негово време тя събираше овации с "На дъното" на Леон Даниел, с "Опит за летене" на Крикор Азарян. През 1979 г. Мария Каварджикова излезе като Теофано в едноименната пиеса на драматичния поет Радко Радков. Съвсем младата тогава звезда скандализира с илюзията за голота - тя се къпеше зад найлонова завеса в трико с телесен цвят и всички говореха за нея. Мария, която нарича себе си "номад, предпочитащ самотата и риболова пред всичко останало", веднага влезе в арт хрониките - по това време светски нямаше, но цялата "Раковска" коментираше смелостта й. В по-ново време Асен Блатечки и Нона Йотова направиха в Перник страхотен дует в "Трамвай Желание", режисирани от Димитър Еленов. "Славата на пернишкия театър набира скорост още през 30-те години на миналия век, когато в него гостуват колосите Кръстю Сарафов и Иван Димов", казва шефът на аркашките Иво Горчев, син на незабравимия Антон Горчев. Довечера Перник празнува 27 март и рождения ден на своя театър - Мария Каварджикова и Аделина Петрова ще пуснат гълъби в небето, ще има и огнено шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай