БГ кинаджии атакуват САЩ

БГ кинаджии атакуват САЩ | StandartNews.com

Нашето предложение за "Оскар" вече трупа червени точки в Америка

"Съдилището" получи голямата награда на фестивала в Индианополис дни преди старта на рекламната си кампания в Ел Ей

Българският кинопоход в САЩ в навечерието на състезанието за оскарите започна в Индианополис. "Съдилището" на Стефан Командарев - родното предложение за категория "чуждоезичен филм" - спечели голямата награда на фестивала Хартленд.

17 000 са били заглавията в първоначалния етап на надпреварата за форума, но на финала се е стигнало до номинации на пет - всеки от тях е бил представен лично от режисьора си. Наградата носи не само сериозен престиж, но и 45 000 долара. Сумата, естествено, веднага ще бъде инвестирана в рекламната кампания на "Съдилището" в Страната на неограничените възможности. "С тези пари ще си позволим повече прожекции в Лос Анджелис. В Индианаполис имаше доста членове на Академията, които дойдоха да ни поздравят - а това означава, че говоренето за филма започна", споделя от САЩ Командарев, който е и продуцент на драмата.

"Не бива да се тръгва с голяма кошница. Ясно е, че оскарите са политика, необходими са средства и усилия. Нашият най-голям коз е супер актуалната тема - трафикът на хора", коментира Асен Блатечки в "Като на кино". Отличният актьор се шегува, че надали скоро би получил статуетката на Академията.

"Въобще не мога да знам какво им е в главите на тези хора - Балканите, Африка или Азия", мотивира се той. И според критиката, и според публиката Блатечки е съвсем конкурентен като Митьо в "Съдилището". Той наистина прави различен образ - може би защото за първи път в кариерата си се отдава на единствена роля, без през това време паралелно да препуска между репетиции по театрите и други професионални ангажименти.

"Не пожелах да се срещна с прототипа на героя ми - въпреки че той е бил свидетел на всички събития, разказани във филма. Може би затова не исках да ми влияе по какъвто и да било начин. Сега, като се гледам отстрани, ми става ясно, че докато съм снимал, постоянно съм мислил за баща си - забелязвам негови, а не мои реакции", откровен е още Асен.

В "Съдилището" отново проличава неговата отдаденост към киното. Не само защото сам прави каскадите и две нощи снима по 12 часа при минус 7 градуса в езеро. "Винаги ми се иска да се справя без дубльори в екшън сцените. Скачал съм от 10 метра върху кашони, катерил съм се по каменни кули, бил съм се с Жан-Клод ван Дам", спомня си Асен.

Той, разбира се, внимава с приемането на предложения, въпреки че в БГ киното темата за избора е доста деликатна. "И на мен ми се иска да избирам между 10 сценария. Но у нас се снима малко. Заради това всеки се хвърля през глава в ролята, тъй като не знае кога пак ще му се отдаде нова възможност". Докато очаква как ще се развият американските задкулисни интриги около "Съдилището", Асен продължава с театралния маратон. На 30 октомври е софийската премиера на "Опасно за живота" в "Сълза и смях" - негов пети режисьорски проект с "Вива Арте", като той е и сред петимата изпълнители на комичните персонажи. В неговата компания са Милена Маркова, Невена Бозукова, Стефан Иванов и Асен Лозанов. "Без добри партньори всеки от нас е загубен. Колкото и да си добър, винаги зависиш от човека до теб. Между киното и театъра има една разлика - камерата улавя всяка лъжа и всеки фалш, докато на сцената добрият техничар може да спаси играта си", убеден е Блатечки.

Параноята, която тормози всеки - това е темата на премиерния спектакъл, копродукция с бургаската трупа "Адриана Будевска". Актьорите се опитват да отговорят на въпроса дали страхът е по-силен от желанието, омразата, вината, яростта, верността, дори от любовта. Режи Дефорж е известен милионер, който попада в големи неприятности заради опасността да бъде отвлечен и ограбен. Той наема частния детектив Серж Мигал - и миш-машът от смешни ситуации се оформя като вкусно блюдо, подсолено с атрактивен хумор.

Крис Рок - водещ на 88-та церемония

Американският комик, режисьор и сценарист Крис Рок може би ще бъде водещ на 88-та церемония за раздаването на оскарите. Той е качил в Туитър своя снимка със статуетката и е написал: "Аз се върнах".

Неотдавна медиите зад океана тиражираха информацията, че Крис Рок е в усилени преговори за престижната роля, в която ще го видят милиони зрители.

Ако успее да се продаде достойно на Академията, актьорът ще излезе на сцената на оскарите за втори път -през 2005-а той дирижираше 77-мото издание на шоуто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай