Сиела Норма се обяснява за 400 резервни машини за вота

Чрез скандалите се създава интрига. Надявам се тя да не е политическа", заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев

Сиела Норма се обяснява за 400 резервни машини за вота | StandartNews.com

Броят на допълнителните машини, извън устройствата, с които ще гласуваме на 14 ноември, е около 400. Това съобщи пред БНТ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата, доставяща машините на изборите. Коментарът идва ден, след като още 150 машини бяха открити на склад на територията на Летище София.

Тодоров обясни, че допълнителните машини няма да се използват за предстоящия вот. Тяхното предназначение е да послужат за сервизна дейност или резервни части едва след изборите, ако някоя от машините се счупи в изборния ден. "Нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди това да ги оправим, за да бъде за следващите избори всичко перфектно", допълва Тодоров.

Той даде и пример с изборите на 11 юли, когато около 100 машини са били повредени, а бройката на счупените устройства през април е била и по-голяма.

"Ако непосредствено преди 14 ноември се установи, че някоя от машините е повредена, тогава устройството ще бъде заменено с една от резервните машини, но това ще стане с изричното нареждане на ЦИК", поясни Тодоров.

"За изборите има 13 хиляди машини, които се ползват и ние трябва в 24-часов срок да ги ремонтираме или заменяме. Това е част от гаранционното обслужване. Съвсем резонно е да очакваме около 1-2 % от тези машини да дадат някакъв дефект, проблем, например при транспортирането", коментира Веселин Тодоров.

Тодоров допълни, че допълнителните машини не са смесени с останалите. По думите му ЦИК е разпоредила всички устройства да бъдат съхранявани в един склад, но фирмата е отказала да ги вкара там.

Относно отправените упреци, от страна на някои политически сили, които сравняват скандала с допълнителните машини с аферата "Костинброд", Веселин Тодоров отговори, че допълнителните устройства не представляват никаква заплаха.

"Те са извън склада с машините за изборите. Ако бяха влезли и бяхме изпълнили това разпореждане на ЦИК нямаше да е толкова сигурно, че няма някакви рискове. Това щеше да породи съмнение. Аз мога да твърдя, че те не представляват никаква заплаха", увери Тодоров.

3200 души ще отговарят за поддръжката на машините в изборния ден у нас и в чужбина. Машините за гласуване извън страната са с инсталиран софтуер и вече се транспортират. Веселин Тодоров сведе до минимум възможностите за хакерски атаки и допълни, че машинният вот гарантира честни избори.

По думите му "можем да гарантираме една от най-добрите системи в света и България трябва да бъде пример за ЕС".

"Чрез скандалите с машините за вота се създава интрига. Надявам се тя да не е политическа", заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред Нова тв.

"През тези машини няма вотът да бъде манипулиран. Целият медиен шум е опит да се създаде напрежение в обществото, който е предизвикан от определени политически сили."

По думите му това да се вкарват някакви машини на по 100 и на по 200 не е най-добрият начин да се проведат изборите.

Припомняме, че преди дни на пресконференция от ГЕРБ обявиха, че има 228 устройства, които са извън поръчаните от държавата допълнителни 1 600 за изборите. Вчера се появиха нови 150 машини за гласуване в митнически склад на летище София.

"Имаме 228 затворени машини от ЦИК. Комисията уведоми ДАНС за тях. За следващите 150 се оказва, че е уведомена прокуратурата. От "Сиела Норма" твърдят, че те не могат да бъдат използвани, защото нямат софтуер. Не разбирам какъв е този хъс на "Сиела Норма" да вкара един куп машини, които били за Грузия. Тази неделя има избори в България, а не в Грузия. Не мога да кажа дали "Сиела Норма" участва в заговор и не е моя работа", каза Кутев.

"Борисов често бърка фикциите с реалността. В момента за пореден път е така. Колкото и да се опитва да напомня за "Костинбродската афера", нека си спомним, че там имаше отпечатани готови бюлетини и щяха да се използват от ГЕРБ", поясни говорителят на служебното правителство.

Кутев коментира и проверките за АМ "Хемус". "Темата се обсъжда вече 4 месеца. Очаквах не Бойко Рашков да дава информация по случая, а прокуратурата, която се самосезира отдавна. Не става въпрос за едни 60 милиона. Проблемът е, че от 4 до 9 лот нещата са много сходни. Бойко Борисов излъга, че всичките договори били с банкови гаранции. Не са! Над милиард е изхарчен и няма банкови гаранции", обясни той, пише dir.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай