Герджиков: Радев е в шизофренна ситуация

Ако бъда избран, ще има правителство

Герджиков: Радев е в шизофренна ситуация | StandartNews.com

"Ако аз бъда избран, ще съставим правителство". Това коментира пред БТВ кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков. Той изтъкна, че новият президент трябва да е олицетворение на единството на нацията. По думите му служебното правителство е допринесло през последните месеци за разединението между гражданите.

Той добави, че президентът трябва да е равно отдалечен от всички партии, така че да помогне на политическите сили да намерят общ език и да се състави кабинет.

„Не става въпрос за формалните консултации, които са задължение на президента, а за това, че има как президентът, вместо да разединява партиите, да ги обедини около дадени идеи. Ако аз бъда избран, ще съставим правителство“, добави Герджиков.

Той е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ за поста на президент. Герджиков разказа и как Невяна Митева е избрана за кандидат за вицепрезидент.

„Обсъждах няколко имена с мои приятели, включително и на висши военни. Притесняваше ме, че бяха мъже. Имах идеята да е човек, който разбира много от отбрана и сигурност.

Това, че г-жа Митева е военнослужещ не е причината да бъде избрана, а по-скоро е случайно. Аз я познавах от преди това, макар и бегло. Когато си представях профилът на човека до мен, се сетих за нея“, каза той.

Герджиков каза още, че за ситуацията трябва да се поеме персонална отговорност

„Г-н Радев е като в някаква шизофренна ситуация. Няколко дни се държеше, че все едно няма нищо общо с правителството, което той сам е назначил, а вчера го вика, за да му дърпа ушите“, каза още Герджиков.

Той посочи и какви мерки би взел за шоковото поскъпване на електроенергията и инфлацията при основните стоки и услуги – намаляване на ДДС и акцизи върху електроенергията, както и финансова компенсация за бизнеса и битовите потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай