Ахмед Ахмедов: Новата цел на ДПС - европейски доходи

Полицейски служители накърняват достойнството на уязвима група българи

Ахмед Ахмедов: Новата цел на ДПС - европейски доходи | StandartNews.com
  • Кандидат-президентската ни двойка олицетворява единството на нацията
  • Полицейски служители накърняват достойнството на уязвима група българи
  • Без конструктивен диалог не може да бъде съставен стабилен и правилно функциониращ кабинет
  • В следващия Парламент нашата задача ще бъде още по-отговорна, за да достигне България средните европейски стандарти
  • Ще защитим хората, тормозени от полицията, казва зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, водач на листата на Движението в Разград специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Ахмедов, алармирахте за поредни случаи на тормоз над възрастни хора и хора с увреждания в Разградска област. Бихте ли разказал какви точно са действията на полицията?

- В условия на трудни за всички нас времена на перманентни кризи в здравната, социалната, икономическата и политическата сфера, когато повече от всякога се нуждаем от добри дела, както и нашите права и свободи да бъдат закриляни от буквата на закона, чрез органите на реда и сигурността, получихме множество обаждания от съграждани, както и сигнали от общинските ръководства на ДПС в област Разград, че на български граждани с увреждания, които са подали в законоустановения срок заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на предстоящите избори на 14 ноември 2021 г, им е оказван репресивен натиск от самите органи на реда. Смятам, че нечовешки и провокативни прояви са действията на определени лица, облекли "временните одежди на властта", които се опитват да всяват страх, заплашвайки българските граждани в неравностойно положение, които са направили своя личен избор да упражнят конституционното си право в законоустановения срок и ред. По-конкретно престъпните посегателства са извършени от органите на реда - полицейски служители с цел упражняване на психически тормоз и накърняване на достойнството и престижа на уязвима група от хора - възрастни с увреждания. Служители на реда и сигурността са се държали подигравателно с българските граждани с увреждания, като са посещавали домовете им и са изисквали образци от почерк и подписи върху празни листове от гражданите, както и на места са изисквали тяхното разсъбличане за доказване на тяхното увреждане. Тези действия са били с единствена цел тяхното сплашване и отказ да упражнят правото им на глас. В получените сигнали ни уведомиха за последиците след посещението на полицейските органи, че са оставили трайни и неизлечими следи у възрастните хора, като дори в някои случаи това моментно е довело до влошаване на тяхното здравословно състояние. Проверките не са били по надлежния ред, нямало е основание за тяхното посещение, нямало е официално разрешение и призоваване, като особено тревожен и тъжен е фактът, че държавна структура, която отговаря за прилагането на закона и поддържане на обществения ред, както и следва да оказва съдействие на гражданите при осъществяване на законните им права и интереси прави точно обратното и противоположно на това в условията на тежки за всички нас времена. И най-лошото е, че принизява и потъпква достойнството и основните им човешки права на тези наши съграждани, които са не само в напреднала възраст, а и с определено увреждане, имащи най-голяма нужда от подкрепа и обгрижване. Най-лошото е, че всички тези действия и незаконни прояви от полицейски служители водят до загуба на доверие към българските институции и по-конкретно водят до миниране на добрите взаимоотношения за мирно съжителство в условията на демокрация, като застрашават свободата, законността и мира в страната ни.

- Заедно с кметове от областта отидохте на среща с областния директор на МВР. Какво Ви обясни той?

- По отношение на незаконните прояви на органите на реда и сигурността в цялата област Разград, обясненията на областния директор на МВР бяха уклончиви с липса на конкретика и яснота. При проведената среща на зададените от нас въпроси, не получихме нужните отговори.

- Какви действия в защита на хората ще предприеме ДПС?

- Сезирали сме Окръжна прокуратура - Разград за да потърсим отговорност от длъжностните лица за техните репресивни действия, както и Български хелзинкски комитет и други европейски институции за защита на основните човешки права и свободи на българските граждани. Наели сме адвокати, които ще посетят всяко едно лице, от даденото населено място, от където сме получили сигнал, за да се предприемат нужните правни действия. Бъдете убедени, че тези действия няма да оставим безнаказани.

- При срещите на лидера Мустафа Карадайъ в Разградско преди дни поставихте нова цел пред депесарите - с номер 17 най-малко 17% на изборите. Постижима ли е? Социолозите дават доста по-ниски резултати на Движението.

- Разбира се, че е постижима, 17% е само минимумът. В Разградско провеждаме непрекъснати срещи с наши съпартийци и избиратели, имаме непрекъснат контакт и диалог с всеки един български гражданин, постоянно получаваме и тяхната обратна връзка. Гражданите ни не са късопаметни, наясно са и с тежката икономическа, здравна и политическа ситуация в момента, именно затова не само депесари, не само Разградчани, а и всички български граждани, милеещи за своята Родина, независимо къде се намират, са готови да подкрепят политическа партия с ясна програма, цел и приоритети, каквато е Движението за права и свободи, за да реализираме с ускорени и догонващи темпове нашата програма за икономическо развитие на страната, както и за просперитета на РБългария.    

- ДПС обяви, че със своята кандидат-президентска двойка започва нов етап от развитието на демокрацията в България. Готово ли е за това крайно разделеното ни в момента общество?

- Никой не е роден да бъде добър гражданин и никоя нация не е родена да бъде демократична, това са процеси, които продължават да се развиват и отстояват във времето, но за да сме в крак с ускорено развиващия се динамичен свят, изпълнен със своите предизвикателства, то нашата задача е ежедневно да бъдем пазители на мира, стабилността и сигурността в страната и да защитаваме правилното функциониране на устоите на демокрацията. Ние сме платили много висока цена за свободата и демокрацията в България. Кандидат-президентската ни двойка Мустафа и Искра имат огромен потенциал, те са символ, олицетворяващ обединението на нацията. Забележете предизборната кампания, която води Движението за права и свободи, старта за държавността бе даден от столицата на Европа - Брюксел, след което продължи в историческите столици на България - София, Видин, Велико Търново, Плиска и т.н., в които миналото се среща с бъдещето. Е това не е ли добър знак, че е дошло време за нов етап от демократичното развитие на България - за единство на нацията.

- ДПС ясно заяви готовността си за участие във властта. В същото време т.нар. партии на промяната продължават да заклеймяват Движението и да се заричат, че няма да допуснат това. Какво ще бъде поведението на партията в новото Народно събрание?

- Движението за права и свободи е национално-отговорна политическа партия, чийто основател е нашият почетен лидер - д-р Ахмед Доган. Ние имаме ясни приоритети, ясна програма и визия за развитие на страната ни, която през последните години е в упадък от лошото и безотговорно управление. За Движението за права и свободи властта не е била никога самоцел, тя е средство за реализиране на идеи, както и възможност да бъде в подкрепа и полза на хората. През изминалите месеци видяхме и т.нар. партии на промяната, които не пожелаха да намерят общ политически език в името на РБългария и нейните български граждани. Над 30 години ДПС е водела стабилна държавна политика в България и в следващите си години поведението й ще бъде основано на конструктивен диалог в полза на държавността и единство на нацията.

- Съставянето на кабинет е голямото предизвикателство пред партиите. Каква е прогнозата Ви?

- В основите на ДПС е заложена философията на заедността, в която всеки отстоява своята идентичност, като с общи усилия ние градим нашето по-добро бъдеще тук и сега в нашата мила Родина България. Ние от 7 години повтаряме, че България има нужда от програма за ускорено икономическо развитие на страната и е нужен рестарт на държавността в полза на народа. Европейският съюз ни чу, но управленците в България едва сега започнаха да асимилират това, което повтаряме от 7 години. Ние от Движението за права и свободи имаме над 30-годишна история, в която непрекъснато сме водили борба за съхраняване на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, действията ни са ръководени единствено и само от Конституцията и законите на страната, водили сме устойчиви политики за съхранение на държавността и сигурността в страната и ще се изправим гордо пред всеки, който прави опити да застрашава демокрацията, дори това да е Президентът на РБългария. Нужно е единство на нацията, а не разделение. Смятам, че без конструктивен диалог не може да бъде съставен стабилен и правилно функциониращ български кабинет.

- Експерт сте по местно самоуправление. Какво според Вас трябва да направи държавата, за да помогне на общините да се справят след тежката в икономически план зима, която предстои, още повече, че първите средства по Плана за възстановяване няма да дойдат преди лятото на 2022 г.?

- Твърде закъснял е Планът за възстановяване от икономическите и социални последици, породени от COVID-19 пандемията. Държавата на първо време трябва да избере обединител на нацията - Президент и Вицепрезидент, и здраво функциониращ Парламент в името на народа. Когато бъде избрана нашата кандидат-президентска двойка ще свиква Консултативен съвет по национална сигурност на всеки три месеца за преодоляване на COVID-кризата, както и ще създаде Съвет по Енергетика за преодоляване на икономическите последици, като ще направим така, че държавния апарат да подпомага всички общини в РБългария, за да бъдат притегателен център за инвестиции. Въпреки острото политическо противопоставяне в 45-то и 46-то НС и благодарение на стабилната политика на Движението за права и свободи факт е, че всяка една община ще получи допълнителна помощ - общо 100 млн. лева. Разбира се, че това не е достатъчно, но в следващия Парламент нашата задача ще бъде още по-тежка и отговорна, за да достигне България средните европейски стандарти. Нашата кауза е много голяма, но тя цели единствено обединение, добруване и грижата за благосъстоянието на българския народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай