10 люти битки на вота, фалстарт за десницата

ЦИК отряза листата на "Демократична България", Кирил Петков им взе три от остриетата

10 люти битки на вота, фалстарт за десницата | StandartNews.com
  • На юг ще е по-интересно - Пловдив, Хасково, Благоевград и Смолян влизат в изборния прожектор
  • ЦИК отряза листата на "Демократична България", Кирил Петков им взе три от остриетата

 

Партийни биткаджии срещу ай ти специалисти, веган фенове и шампиони по екстремни спортове. Така изглежда на пръв поглед битката за влизането в поредния (четвърти) парламент за тази година.ГЕРБ, БСП и ИТН направиха козметични промени в листите. Даниела Дариткова изпадна от депутатските списъци на партията на Борисов, но в редиците се включи професор Балтов. Георги Кадиев бе изхвърлен от Стара Загора, но изборният отличник от Ямбол Кристиян Вигенин става водач и на листата в Пловдив.Председателката на двата предишни парламента Ива Митева пое водачеството в столичния 24-ти МИР, а топ юристът Андрей Михайлов замени Филип Станев в 25-ти МИР.Делян Пеевски се връща в политиката, поемайки водачеството както на листата на ДПС в Благоевград, така и във Велико Търново. Търканията в коалицията на Мая Манолова оставиха Татяна Дончева само във Варна, а Мария Капон измести Хаджигенов в Пловдив.Сензация преди старта на кампания направиха не новите имена в листите на "Продължаваме промяната", а онези, които предадоха "Демократична България" - Ицо Хазарта и двама от учредителите на "Да, България".Както е известно още от древността, лошите новини водят след себи си други, още по-лоши.

Писмото на Методи Лалов

в което иска оставката на Христо Иванов, заля с леден душ розовите прогнози на градската прогнози за очаквано второ място на изборите. Макар ден по-късно Лалов да заяви, че "дясната общност" има нужда от Христо Иванов, общинският съветник повдигна още завесата вдясно като насочи критиките си към Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев, които според него са "оставени да дерибействат".Петото място, което получиха от социолозите в навечерието на кампанията, се оказа не най-горчивата новина.Ден по-късно районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира кандидат депутатската листа на "Демократична България" за парламентарните избори на 14 ноември, защото подписа е бил електронен. Това се оказа, че противоречи на Изборния кодекс щом внасянето на документите е на хартиен носител, а не по по електронен път. Проблемът не е в местната структура, а в липсата на собственоръчно подписано пълномощно от представляващите обединението - Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Хаосът в градската десница нарасна

след като станаха ясни и допълнителните аргументи на РИК - водачът в Стара Загора Атанас Славов е бил поканен да завери документите, но той е обявил, че не е необходимо.След като ЦИК потвърди решението, Христо Иванов обяви решението за удар върху демокрацията и най-вероятно ще обжалва във  Върховния административен. В противен случай, феновете му в Стара Загора ще трябва да предпочетат друг кандидат. А ако предложението на Красимир Ципов от ЦИК се приеме, "Демократична България" ще се раздели с депутатите си в още 7 области. Доскорошните им приятели от  "Продължаваме промяната" също се разделиха с част от блясъка си след като излязоха становищата в Конституционния съд по канадското гражданство на Кирил Петков. Докато и те чакат окончателното решение на съдиите,

новобранците в изборите натиснаха десния педал

за листите.Рап изпълнителят Христо Петров влиза на скорост в лидерската битка за 25-ти МИР в София, където ще срещне Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов, Андрей Михайлов и социалния предприемач на ДБ Елисавета Белобрадова, която на миналите избори получи рекордните 7805 преференции, но от 23-и МИР.  Александър Дунчев, който бе член на първия Изпълнителен съвет на градската десница, а доскоро и изпълнителен директор на агенцията по горите при Стефан Янев, сега ще води листата на формацията на Асен Василев и Кирил Петков в София област, където младите харвардци залагат да вземат мандат в конкуренция с Андрей Чорбанов, Младен Маринов, Иван Ченчев и Цветан Енчев.Другото острие на Христо Иванов, който продължава и собствената си политическа промяна, е журналистът Петър Миланов. След като се премести преди месеци във Видин, той ще се опита да вземе един от четирите мандата. Като се има предвид, че в състезанието отново участват Иво Атанасов ("Има такъв народ"), Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Филип Попов (БСП) и Станислав Анастасов (ДПС),

мисията изглежда почти невъзможна

Но кой знае, нова зелена европейска мания може да е стигнала и до крайдунавския град.Бившият министър на икономиката Кирил Петков, макар да не влезе в лидерската битка в 25-ти МИР, се впуска в надпреварата в най-свидния за градската десница район - 24-ти. Там обаче той няма да кръстоса сабя с лидера на ДБ Христо Иванов. В последния момент Иванов се вписа като водач във Велико Търново, възмутен от появата в старопрестолния град на Делян Пеевски, начело в листата на ДПС. Христо Иванов тръгва към Търново със самочувствието, че на предните избори ДБ е записал четвърти резултат. Но има едно наум, че това се случи на избори, в които претендент за депутат бе шефът на младежката структура на ДПС в града Мастън Мастънов, а не бизнесменът, направил най-големите дарения на местните болници в трудните времена на пандемията. Дарителят се намесва в региона с най-интересната политико-здравна битка между д-р Костадин Ангелов и д-р Андрей Чорбанов.

Двубоят Христо Иванов - Кирил Петков

обаче все пак ще се осъществи, макар и в Пловдив. И двамата там ги очакват и Бойко Борисов, и Тошко Йорданов.Пеевски се връща и на познатия терен в Благоевград. За разлика отпреди 4,5 години, там вече играчите са наполовина променени. Цветанов отново е в напреварата, но без ГЕРБ. Социалистът Георги Михайлов е непоклатим въпреки ветровете около "Позитано". Дългогодишният рекордьор по преференции Георги Динев се отказа, Бисер Михайлов изпадна, но бившия министър Росен Желязков бута нагоре резултата, а вечният Стефан Апостолов знае как да прави гласове. Мая Манолова бързо избяга след като местната адвокатка Албина Томова я засрами с преференции.След като ИТН взе Благоевград, сега начело на листата е една от най-успешните им депутати - Виктория Василева."Промяната продължава" реши преподавател от Американския университет да премери сили с всички възпитаници на Югозападния. В листата попаднаха и бизнесмени от новата вълна, чиито бизнес са веган храни, фотоволтаици и био производство. Битката за юга определено се очертава  по- интересна за вота.

Под прожекторите влиза Смолян

където ветерана от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова се оттегля, но партията залага отново на лекар и то анестезиолог - Красимир Събев. БСП издигна Емил Хумчев от Златоград в опит да спре полета на ДПС с Хайри Садъков. ИТН отново заложи на успешната Мика Зайкова. ДБ прави пореден опит да влезе в Родопите с главния редактор на "Отзвук" Зарко Маринов, а новата формация посочи ай ти специалиста Михал Камбарев, родом от Рудозем. За цвят Атака извади Борислав Киряков, национален шампион в алпийските ски от едно време.

В Кърджали промяна не се задава

"Харвардците" напуснаха битката още преди да са влезли в региона, в който свободни са най-много 2 места. За тях ще спорят  Александър Вълчев от ИТН, ветеранът от БСП Милко Багдасаров и първата дама на ГЕРБ- Кърджали Цвета Караянчева.Срещу тях новата формация вади най-успешният български рали пилот Димитър Илиев, който сподели, че се запалил да влиза в листите от приятеля си, виден ултрамаратонец, който ще продължава промяната в Плевен.Интерес представлява втория в листата на Василев и Петков в Кърджали - Октай Каврък, емигрант от САЩ. Най-вероятно той ще атакува парламента по-скоро от Шумен, защото заедно с водачката на листата там - учителката Антония Димитрова днес посрещат двамата харвардци за откриването на кампания.  Появата му цели да привлече вниманието на ДПС, където листата води председателят Мустафа Карадайъ, така и като приятелски огън към ИТН, откъдето се състезава Пламен Николов, който преди месеци беше

кандидатът за премиер на Слави Трифонов

Следващата им спирка със сигурност ще е Хасково, където Асен Василев води листата, разчитайки че ще вкара оттам и хасковлията от Лондон Атанас Атанасов, които е представен като треньор по тенис и актьор. ДБ също вадят спортна кандидатура след традиционната им водачка Катя Панева. Това е е световна шампионка по акробатика Дарина Пашова.В традиционно силния регион за ГЕРБ и ДПС, БСП остави Владимир Маринов от АБВ да води листата, но реши да отговори на зова на партиите на промяна и вкара на второ място в списъка си шампиона на България по водна топка Виктор Годжов."Ние идваме" в последния момент смениха листата и мястото на Татяна Дончева зае Николай Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай