ЦИК държи всички в напрежение

Изтича срокът, в който трябва да обяви окончателните резултати

ЦИК държи всички в напрежение | StandartNews.com

Централната избирателна комисия държи всички в напрежение, защото още не е обявила окончателните резултати на проведените в неделя избори за Европейски парламент.

На сайта на ЦИК продължава да стоят данните от преди два дни - към 12:00 часа на 27.05.2019 г. при обработени 95.20% от протоколите.

В това време "седмият" мандат на ГЕРБ се разхожда между партиите, а слухове за неотчетени преференции пълнят политическото пространство.

По закон резултатите трябва да бъдат обявени не по-късно от три дни след изборния ден. Става дума, както за получените гласове, така и за разпределението на мандатите.

Имената на избраните депутати, с отчитане и на преференциите пък трябва да бъдат ясни до пет дни след изборния ден - петък, 31 май.

Вчера изборните надзорници съобщиха, че резултатите при 100% преброяване ще станат ясни днес, но това не се случва, което подгрява съмнения и спекулации, че се натамъняват резултати.

Още повече, че социалните мрежи са пълни с публикации от граждани, които не са видели своята преференция в публикуваните вече протоколи от секционните комисии. Има и сигнали за неотчетен машинен вот.

"Не бих говорил за подмяна на вота, понеже трябва да се изчакат окончателните данни, при повторно въвеждане и проверяване, и там където има несъотвествия, до края на днешнияден и ще се анализират и ще се взема решение от ЦИК на основа на всички данни", коментира ситуацията говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БТВ. 


Според него "не може да се говори за загубени гласове, защото те са отчетени в протокола на СИК и следва да бъдат въведени".

До края на днешния ден се очакват окончателните резултати, обещава Андреев.

Всичко това обаче допълнително изнервя обстановката. Особено като се има предвид, че няколко мандата "се клатят". Не е ясно, например, дали ГЕРБ ще изпрати седем депутати в Европейския парламент или шест. Дали ВМРО ще има два мандата или един.


По данни на комисията до момента ГЕРБ събират 30.94 % от гласовете на избирателите, БСП 24.24 %, ДПС – 16,36, ВМРО 7,42, а Демократична България 6,24 %. Над 36% от избирателите са гласували с преференциален вот.

В 17,30 ч е започнало заседание на ЦИК, неофициално се очаква пренареждане на листите на ГЕРБ, БСП и ВМРО заради преференциите, съобщи БТВ.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай