Вторник,

Износът на бг производители чрез Лидл мина 40 милиона

От: Иван Ватахов -
204
Износът на бг производители чрез Лидл мина 40 милиона
A
A
A

Германия, Гърция и Румъния са сред най-големите пазари на български стоки

Рекорден оборот от близо 40 422 000 лв. е реализираният износ на български стоки в европейската търговска мрежа на Lidl за финансовата 2019 г. (март 2019 – февруари 2020). Това е ръст от 33% или 10 млн. лв. повече спрямо финансовата 2018 година. Цифрите са ясно доказателство за устойчивото партньорство и тенденцията за все по-добри търговски резултати като част от подкрепата на Lidl към българските производители.

Пропорционално на оборота всяка година се увеличава и броят на българските производители, както и на продуктите, които те изнасят чрез Лидл България. През 2019 г. 39 български компании са изнесли общо 124 продукта в сравнение със 109 продукта за 2018 г. За периода 2016 – 2019 ръстът в броя на изнесените продукти е дори още по-впечатляващ – над 200%. Лидл България е една от малкото вериги, които предоставят подобни възможности за износ на българските производители.

 

Данни за реализирания износ в европейската магазинна мрежа на Lidl за периода 2016-2019 г., включващ брой производители, брой продукти и брой на държавите, в които са изнесени български стоки

„Благодарение на успешното ни партньорство в последните няколко години реализираме износ за магазините на Lidl в няколко европейски държави като част от тематичните Балкански седмици. За миналата година сме изнесли над 30 тона колбаси, което е ръст от 19% спрямо 2018 г. Безспорно това ни дава самочувствие, че можем да сме равностойни на останалите европейски производители. Само за последната година реализираният ни обем продукция през мрежата на Lidl в България е нараснал над 20%”, заяви Латинка Кацарска, мениджър „Ключови Клиенти“, КФМ ООД – България.

Страните, в които е реализиран най-голям износ на български стоки през Lidl за миналата година са Румъния, следвана от Гърция, Германия, Хърватска и Унгария. Само в Румъния реализираният оборот за финансовата 2019 г. надхвърля 15 млн. лв. Там намират пазар над 40 различни български продукта, сред които хляб и печива, прясно месо, плодове и зеленчуци, яйца, охладени месни и млечни продукти и др.

Най-изнасяният български продукт за поредна година е хлябът, който през 2019 г. се изнася в 7 държави. Най-голям е износът в Румъния, следвана от Гърция, Кипър, Хърватска, Словения, Словакия и Сърбия. След хляба се нареждат продукти като сурови барчета, оризовки и оризови продукти, олио и различни замразени храни.

Сериозният ръст в износа на български продукти е още едно потвърждение, че успехът на българските компании в рамките на партньорството с Лидл България е устойчив и отваря редица нови възможности за развитие. За родните производители реалният ефект от сътрудничеството се изразява в увеличаването на производствения им капацитет, модернизиране на производството и повишаване на качеството, което води и до повишаване на тяхната конкурентоспособност както на българския, така и на външния пазар.


Всички новини от категория ДА! На българската храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички