Сара Брайтман - дивата с бебешко лице

Певицата е музата и демонът на Ендрю Лойд Уебър

Сара Брайтман - дивата с бебешко лице | StandartNews.com

Продуцентът на "Енигма" Франк Питърсън взима сопраното под крилото и в леглото си

Тя пее във всички жанрове - от класика до поп, соул и диско. Не е скандална и рядко рекламира агресивно дисковете си, но въпреки това те се харчат в милионни тиражи. Концертите й преминават в препълнени зали. Така ще бъде и когато Сара Брайтман се качи на сцената в зала "Арена Армеец" на 12 ноември. Британката успя да стане явление в музиката от края на ХХ век. Някои смятат, че го дължи главно на брака си с Ендрю Лойд Уебър, за когото се омъжва на 24. Маестрото на мюзикълите пише песни специално за нея, разкривайки пред света сопраното й от близо 4 октави. Тя обяснява триумфа си така: "Много работя и се чувствам щастлива, когато се трудя, колкото мога по-здраво. Правя всичко със страст, обичам го. Трябва да си подготвен да отидеш по-далече, отколкото си мечтал."

Първата мечта на Сара е да стане актриса или хореограф. Най-голямата от шестте сестри в семейството с ентусиазъм посещава балетна школа в родния Бъркхамстед, близо до Лондон, и няма търпение да излезе на сцената. За първи път й се случва, когато е на 12 - в спектакъла на Джон Шлезингер "Аз и Албърт". Две години по-късно започва да пее, а на 16 вече е танцьорка в телевизионния сериал PanТs рeople. Пеенето надделява сред многото й таланти и на 18 Брайтман е член на групата "Hot gossip" ("Гореща клюка"), с която постига първия си успех. Парчето им I Lost my Heart to a Starship Trooper през 1978-ма заема шесто място в британския чарт и става хит. След това кариерата на Сара неотклонно тръгва нагоре.

През 1981-ва неуморната британка се явява на прослушване за мюзикъла "Котките" на Ендрю Лойд Уебър. Избрана е за ролята на Джемайма. Въпреки това обаче тогава тя не прави особено впечатление на Уебър. Година по-късно напуска "Котките", за да играе в "Пиратите от Пензънс" на лондонския театър "Дръри лейн". През 1982-ра е избрана за главната роля в оперния мюзикъл "Славеят" на Чарлз Щраус.

Това променя живота й

Една вечер Уебър е сред зрителите и се влюбва в гласа й и в нея. Двамата започват връзка, силно одумвана от таблоидите и британското общество. Защото Сара по това време е омъжена за музикалния продуцент Ендрю Греъм, а и Уебър е женен. Все пак две години по-късно двамата сключват брак. Брайтман се превръща в най-голямата муза на Уебър, но и най-обсебващата личност в живота му. "Винаги съм се чувствала по-стара от годините си, може би защото съпругът ми беше 12 години по-голям от мен. Мисля, че е типично, когато обичаш някого, да се наместваш във всичко, свързано с него", признава звездата.

Първата им съвместна работа е мюзикълът "Песен и танц", поставен в лондонския "Палас тийтър". За изпълнението на сложните вокални партии Сара решава да взема уроци при Пласидо Доминго, с когото изпълнява "Реквием", писан отново от съпруга й. За тази работа Брайтман получава "Грами" за най-добър нов класически глас през 85-а.
После Уебър сътворява поредния си шедьовър - "Фантомът на операта". Той композира ролята на Кристин Дае специално за Сара. Още с премиерата си на сцената в "Уест енд" през 1986-а продукцията предизвиква фурор и превръща Брайтман в най-известното сопрано във Великобритания. От тогава я наричат "Ангел на музиката". От 1988-а до днес играят "Фантомът" и на Бродуей.

Певицата решава да издаде нещо самостоятелно и през 1988-а пуска албума с английски народни песни The trees they grow so high. Той обаче остава незабелязан, както и следващият - The songs that got away.

Обществото не иска да признае нейния талант

Приемат я само като сянка на знаменития съпруг. Сара се опитва да измени положението, като постоянно пътува и изнася концерти. Това обаче пропуква брака й, а Ендрю стига до депресия. Дори и в началото на връзката им, когато често се появяват заедно по ресторанти и приеми, творецът съвсем не изглеждал като щастлив човек. Освен това трябвало постоянно да е нащрек, защото младата му жена можела да го направи рогоносец. Тя по цял ден репетирала, а вечер се прибирала раздразнена. Веднъж пред брат си Джулиан Ендрю споделя: "Не знам за какво ми е този живот. Имам дом, замък, самолет - до един огромни. А аз сред всичко това се чувствам като пигмей, от когото никой не се нуждае. Постоянно съм между два континета. Тази сутрин се спускам сам в планината със Стивън Спилбърг или София Лорен, а утре сутрин заседавам в Лондон със Съвета на директорите на звукозаписната компания. След това - преговори, репетиции, спектакли. Ненавиждам всичко това." През 1990-а двамата се развеждат. Същата година работят за последно заедно в мюзикъла "Аспекти на любовта". С Хосе Карерас пък Сара изпълнява композицията Friends for life - химна на Олимпиадата в Барселона през 1992-ра, която се превръща в хит в целия свят. По-късно Ендрю се жени за известната ездачка Мадлен Гардон, която отново го връща в релсите.

Година след развода си и след успеха на "Фантомът на операта" Сара Брайтман решава да излезе от сянката на бившия си съпруг и заминава за Германия. Там тя се среща с продуцента на "Енигма" Франк Питърсън. С него започва студийна работа над проект, който няма нищо общо с нейното творчество до тогава. Така се ражда албумът Dive - комбинация между поп, чилаут и софт рок - първият златен диск на певицата в Канада.

Вдъхновени от свежия успех, Брайтман и Питърсън, вече гаджета, продължават да експериментират и създават рок албума Fly, който излиза през 1995-та. Връзката им продължава няколко години, през които Сара неистово, но безуспешно се опитва да забременее. По това време тя записва Time To Say Goodbye с Андреа Бочели. Парчето става глобален хит и се продава в 2 милиона екземпляра само в Германия. Именно този дует връща Брайтман към нейното класическо амплоа и тя издава оперния диск Timeless. И до днес това е най-успешният й самостоятелен албум, продаден в над 12-милионен тираж по целия свят. Изпълнителката се завръща триумфално и в родната Англия, където изнася легендарния си концерт в "Роял Албърт хол". Специален гост на сцената при нея е бившият й съпруг Андрю Лойд Уебър.
Брайтман смята, че албумът й "Еден" от 98-а най-добре описва личността й. Тя сама подбира всяка песен и дори засипва с писма Енио Мориконе, молейки го да й продаде правата на неговата композиция от филма "Мисията", за да запише песен. След няколко отказа Мориконе се съгласява и така се ражда хитът Nella Fantasia. Това е емблематична песен за Брайтман, по-късно записана от многобройни изпълнители от целия свят. Сред останалите забележителни парчета в "Еден" са кавърите Dust In The Wind на "Канзас" и My Heart Will Go On на Селин Дион от "Титаник". Дискът става платинен в четири държави и златен в три, измежду които САЩ, където са продадени близо милион копия.

"Всичките ми албуми разказват истории. Това всъщност са историите на моя живот - различни периоди. Например при "Симфони"

минавах през много тъмен период

Тогава татко направи опит да се самоубие, след като бизнесът му фалира и се разведе с мама. В "Еден" открих вдъхновение в идеята за рая. Прекарах 10 години да се преобразя, да променя работата си, брака си. И когато накрая успях, това беше с албума Time To Say Goodbye. Отдъхнах си, защото той беше много успешен, а аз бях започнала нова част от живота си", разказва Сара.

Когато е на турне, денят на звездата е строго организиран, защото трябва доста да спи. Обикновено се събужда в различна страна. Закусва късно, прави упражнения, след това се занимава с бизнес въпроси, пише имейли. После се разпява. Има различни вокални инструктори за различни части от работата по гласа си. Казва, че упражняването е най-добрият начин да запазиш тембъра си. Сара не пропуска нито една техническа проба за звука във всяка зала. Предпочита дрехите на Долче и Габана, най-често е в джинси и ботуши. Шегува се, че бебешкото й лице някога я е изнервяло, но сега й върши добра работа.

Сега Сара Брайтман се готви за полет в Космоса на "Върджин галактик". Певицата плати 200 хиляди долара и ще бъде в компанията на Джъстин Бийбър, Ащън Кътчър, Том Ханкс, Брад Пит, Анджелина Джоли. Това е нейна мечта от дете, когато през 60-те гледа по телевизията как първият човек стъпва на Луната. После пренася тази си мечта и в космическата си музика.

Българинът с изумителните очи

Най-продаваното сопрано в света неотдавна сподели: "Всъщност знам малко български, защото излизах с един чудесен мъж от София". Сара често и с удоволствие разказва за един от най-красивите господа в живота си - Луис Оберлендер. Срещу името му в сайта на американската актьорска гилдия стои "отличителни белези: изключителни сини очи". Роден е под името Борис в София през 1966-а и е живял тук до 5-годишната си възраст. Тогава емигрира с родителите си в Германия. Детството му минава в различни градове. В профила му днес пише, че е отрасъл в Хамбург. От малък се учи да свири на китара и пиано, а на 14 основава първата си група. Определя себе си като визуален творец и фотограф, но е интересен актьор, композира и свири на няколко музикални инструмента. Днес той живее в Лос Анджелис, където преди 10 години е работил за Warner Bros. Има няколко роли в нискобюджетни и късометражни продукции. Дефилира и като модел, но след като агенцията го изхвърля, решава, че ще е по-полезен от другата страна на обектива и открива фотостудиото си TriggerChrome. Звукорежисьор е към малки кинокомпании и същевременно снима реклами.
Сара и 6 години по-младият Оберлендер започнали връзка през 2007-а. "Запознахме се, докато работех в Лос Анджелис. Останах много изненадана, когато почти веднага ме покани да отидем на кино. Е, разбира се, отидох на срещата и осъзнах, че той много ме харесва. Виждал ме беше и в старите ми дънки, и без грим. Така че ме знаеше и с блясъка ми и без него. Сините му очи са уникални", спомня си Брайтман пред "Дейли мейл". По това време певицата живеела в апартамента си в Манхатън и летяла до Ел Ей на всеки две седмици, за да се вижда с приятеля си.

"Понякога се закачах с Луис за това, че съм по-голяма от него, но той е много по-спокоен и уравновесен от мен и така се постига баланс във връзката ни. Времето с него беше наистина специално. Той ме караше да се чувствам по-млада и желана. Това е хубавото на връзките от разстояние - не си позволяваш да приемеш човека отсреща за даденост. Разбира се, трябва да си имате и доверие, защото иначе полудяваш. Никога не чета чужди мейли или не правя проверки на гаджетата си", казва сопраното.

Не възрастта, а разстоянието се оказало пагубно за връзката им и двамата се разделили в началото на 2009-а. Въпреки това певицата все още пази топли чувства към него. "Спомням си, че очаквах с нетърпение всяка наша среща, за мен тя беше като малък меден месец", признава Сара. На Луис явно му върви на жени с библейското име - настоящето му гадже също се казва Сара, но Ланцен. Двамата са заедно от около година.

А Сара Брайтман казва, че след два развода не би направила трети опит. "Е, може би само ако срещна човек, който би ме приел с безкрайните ми турнета", все пак си отваря вратичката тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай