Събота,

С фолклорен празник честваха 120 г. от рождението на Гюрга Пинджурова

От: Failed to load user -
2502
С фолклорен празник честваха 120 г. от рождението на Гюрга Пинджурова
A
A
A

С фолклорен празник отбелязаха 120 години от рождението на певицата Гюрга Пинджурова в родния й Трън. В официалната програма се включиха близо 470 изпълнители на народни песни и танци от Пернишко и страната, но във веселието участва наравно с изявяващите се на сцената и публиката.

Сред официалните гости беше и внукът на именитата певица д-р Иван Жорж Тричков, заобиколен от група светила на българската медицина с трънски корени.

Празникът започна с популярната песен „Омиле ми, Ягодо" поднесена акапелно от Гуна Иванова, която увлече и и хората пред сцената в изпълнението си. Моята западна култура е от Трънско, сподели живото човешко съкровище баба Лида Добревска. 90-годишната разказвачка поднесее китка от забавни истории на трънски, а след нея на сцената се изявиха Бистришките баби, „войводите" от Мусомище, популярната певческа група от сатовча и много любителски групи от читалища, пенсионерски клубове и едно туристическо дружество. Китка трънски песни на певческата група „Струма" от Перник развесели публиката, а празникът завърши с изпълнението на групата за народни хора „Трънски ритми", в която участват председателят на общинския съвет в Трън д-р Веселина Шишкова и кметът на общината Станислава Алексиева, която от много време желае да се възстанови провежданият през 1994 и 1995 г. фестивал за млади изпълнители на народна музика на името на трънския славей.

Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1995 г. в Трън. Завършва първия випуск на държавното музикално училище в София и Пражката консерватория, Въпреки шансовете за изяви на световните оперни сцени тя се връща в родния си Трън, където учителства до 1938 г., а след това посвещава живота си на народната песен. В българската музикална съкровищница са запазени и много трънски народни песни в нейно изпълнение, които се помнят и пеят до днес.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички