С фолклорен празник честваха 120 г. от рождението на Гюрга Пинджурова

С фолклорен празник честваха 120 г. от рождението на Гюрга Пинджурова  | StandartNews.com

С фолклорен празник отбелязаха 120 години от рождението на певицата Гюрга Пинджурова в родния й Трън. В официалната програма се включиха близо 470 изпълнители на народни песни и танци от Пернишко и страната, но във веселието участва наравно с изявяващите се на сцената и публиката.

Сред официалните гости беше и внукът на именитата певица д-р Иван Жорж Тричков, заобиколен от група светила на българската медицина с трънски корени.

Празникът започна с популярната песен „Омиле ми, Ягодо" поднесена акапелно от Гуна Иванова, която увлече и и хората пред сцената в изпълнението си. Моята западна култура е от Трънско, сподели живото човешко съкровище баба Лида Добревска. 90-годишната разказвачка поднесее китка от забавни истории на трънски, а след нея на сцената се изявиха Бистришките баби, „войводите" от Мусомище, популярната певческа група от сатовча и много любителски групи от читалища, пенсионерски клубове и едно туристическо дружество. Китка трънски песни на певческата група „Струма" от Перник развесели публиката, а празникът завърши с изпълнението на групата за народни хора „Трънски ритми", в която участват председателят на общинския съвет в Трън д-р Веселина Шишкова и кметът на общината Станислава Алексиева, която от много време желае да се възстанови провежданият през 1994 и 1995 г. фестивал за млади изпълнители на народна музика на името на трънския славей.

Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1995 г. в Трън. Завършва първия випуск на държавното музикално училище в София и Пражката консерватория, Въпреки шансовете за изяви на световните оперни сцени тя се връща в родния си Трън, където учителства до 1938 г., а след това посвещава живота си на народната песен. В българската музикална съкровищница са запазени и много трънски народни песни в нейно изпълнение, които се помнят и пеят до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай