Пленер дава старт на фолклорен фестивал

Пленер дава старт на фолклорен фестивал | StandartNews.com

Благоевград. XI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува" ще бъде предшестван от пленер в Мраморния град на изкуствата в село Илинденци.

Музикалното събитие ще се проведе от 24 до 26 октомври в община Струмяни. Над 2000 участници от страната и чужбина са заявили участие, ще има изпълнители от Македония, Сърбия, Турция, Албания, Индия, Украйна. Организаторите обещават атрактивни вечерни концерти с участието на обичани български изпълнители. Фестивалът и тази година се организира под патронажа на Министерството на културата. Традиционно той започва с годишните събития на Арт център – Илинденци. Пленерът е посветен на „Малешево пее и танцува" и ще бъде открит на 18 октомври.

С него ще се отбележи и 60-годишният юбилей на скулптора Иван Русев, създател на Мраморния град на изкуствата. В изложбата „Преди 60 милиона години - реката" може да се види невероятна експозиция от тъмен камък, от най-белия мрамор на Пиринския край и невероятна композиция от 600 фрагмента от пръст, както и рисунки. Скулптури на Русев има в Япония, в Индия, в частни и национални галерии и колекции на три континента – Европа, Азия и Америка. 34 години самостоятелните му изложби кръстосват България и света без пауза и отправят посланието за хармония между човека и природата.

Участниците в пленера са ярки имена в българското изящно изкуство. Сред тях е и австрийската скулпторка Габриеле Бергер, както и живописците Мариета Конова, Аргир Манасиев, Димитър Петрински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай