Gipsy Kings откриват Francofolies

Gipsy Kings откриват Francofolies  | StandartNews.com

ZAZ и Nouvelle vague пеят на 18 юни, входът на фестивала е свободен

Едни от най-популярните френски музиканти по света „Gipsy Kings" /Джипси Кингс/ ще открият второто издание на фестивала за съвременна френска музика – „Francofolies" /Франкофоли/ Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни. Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите въйв втория ден. Фестът се провежда на открито, на централния площад в, входът е свободен за всички жители и гости на града. Общината е продуцент на събитието. 10 от музикантите от „Gipsy Kings" ще пеят както големите си хитове и класики, така и няколко нови парчета. В състава участват членовете на двете фамилии Рейес/Reyes/ и Балиардос /Baliardos /, които напускат Испания по време на Гражданската война. Преселват се в Южна Франция, а техните наследници създават групата. Хосе Рейес - бащата във фамилията, e известен фламенко вокал, сред чийто фенове са Джон Стайнбек, Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Майлс Дейвис и Салвадор Дали. Заедно със синовете си през 70-те години той основава „Los Reyes", които изпълняват класическо фламенко. Смъртта на бащата временно разбива групата, но по-късно братята Рейес продължават да пеят със своите братовчеди Балиардос и така се появяват „Gipsy Kings".

В началото свирят по улиците на Кан, на сватби и празненства, като смесват фламенко с поп и латино ритми. Славата не идва веднага, първите им песни привличат малко внимание. Но през 1986 започват работа с продуцента Claude Martinez, който успява да изведе уникалния им стил до световна популярност и успехите не закъсняват.

През 1987 г. издават първия си албум „Джипси кингс", който за кратко става мултиплатинен. Тавата съдържа актуални и до днес хитове. От тогава до сега, те не спират да изнасят концерти по цял свят, имат продадени над 25 млн. албума, нисители са на много награди, сред които „Грами" и „Латино Грами".

Днес те все още живеят със семействата си в Южна Франция. Те говорят френски, но езикът, на който пеят, е гитане - смес от испански, френски и чешки. Gipsy Kings са главните "виновници" за огромната популярност по света, която получава поп ориентираното фламенко, наречено „Sevillana" в Испания.

През 2015 фламенко звездите отбелязаха 25 г. на сцената, като по случай юбилея групата направи световно турне и изнесе концерти в Европа, Австралия, САЩ и Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай