Джипси Кингс: Обожаваме българската народна музика!

Джипси Кингс: Обожаваме българската народна музика! | StandartNews.com

„Обожаваме българския фолклор. Музиката ви е уникална. Не разбираме думите, но усещаме музиката ви със сърцата си". Това споделиха на пресконференция в Благоевград двама от изпълнителите на световноизвестната група „Джипси кингс". Тази вечер те ще се качат на сцената на фестивала за съвременна френска музика „Francofolies". В четвъртък легендарните музиканти гостували на кмета Атанас камбитов, който ги поздравил с изпълнение на Ансамбъл „Пирин". Братята от групата били силно впечатлени и дори се хванали на нашенското хоро, после взели и уроци от професионални танцьори. Хапнали с апетит от българската кухня – пържоли и шопска салата. „Не се наложи да ни убеждават дълго да дойдем и да пеем в Благоевград, защото България е част от Европа, а ние обичаме да правим концерти в Европа. Обичаме да се завръщаме тук. За концерта си този път освен познатите хитове сме подготвили и нови парчета", разкри Николас Рейес.

Те увериха, че ако бъдат поканени, биха участвали в проект заедно с български роми изпълнители, защото имат мисия да разпространяват ромската култура и традиции. „Имате талантливи изпълнители, не е невъзможно. Нормално е да се запознаем и да обсъдим общи проекти. Музиката събира хората", каза още Николас. Двамата изпълнители казаха,че успяват да гледат и красив футбол между паузите и ангажиментите си, като стискат палци Франция да стане европейския шампион на това първенство. Певците с охота споделиха, че са пели на Бриджит Бардо, на покойния папа Йоан Павел-Втори, на година изнасят по 50-60 концерта и са благодарни,че хората ги харесват независимо от колко години пеят.
„При запознаването ни с Бриджит Бардо се роди песента ни "Жена". Тя идваше на нашите спектакли, обожаваше да танцува на нашата музика", увери Николас Рейес.
„Нашите деца и синове продължават песните ни, те участват в групата, вкарват нова динамика и звучене. Затова и ние сме задължени да се адаптираме в днешното време", признаха по-възрастните от музикалната банда.

Благоевград вече е „Francofolies", хиляди пристигнаха за фестивала и наградите на БГ Радио. В града и околностите няма нито едно свободно легло в хотелите. За фестивала пристигат министърът на туризма Николина Ангелкова, посланиците на Франция, Италия и други държави. Атмосферата е уникална, още на репетециите меломаните окупираха сцената, а в двете фестивални вечери входът е безплатен. Организаторите от Франция споделиха,че са впечатлени от благоевградските си партньори, от общината и местните хора, затова след първото успешно издание миналата година са решили да се върнат и да направят втория фестивал. Той бе възстановен в общината с огромни усилия след 20–годишно прекъсване. „Удовлетворен съм, че успяхме. Нека се насладим не само на френската, но и на българската музика. Имам облог с президента на фестивала жерар Понс. Според него тази вечер ще има 10 000 зрители, аз вярвам, че ще са над 15 000 и съм убеден, че ще спечеля", заяви кметът Атанас Камбитов.
Тази вечер първи на сцената ще се качи рапърът Фефе, който в началото на кариерата си е част от две рап формации. След разпадането им французинът с нигерийски произход продължава солова кариера и печели международна популярност. През 2010 г. записва френската версия на сингъла „Wavin Flag", който е избран за химн на Соса-Соlа за Световната купа на ФИФА през 2010 г.

След него зрителите ще чуят не кой да е, а великите изпълнители от "Джипси кингс". Те ще огласят площада на града както с големите си хитове и класики, така и с няколко нови парчета. Между "циганските крале" са членовете на двете фамилии Рейес и Балиардос, които напускат Испания по време на Гражданската война и се преселват в Южна Франция. Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague са хедлайнерите в събота, когато фестът приключва. Редом до тях ще пеят и български певци, Поли Генова ще изпълни песента от Евровизия, ще има и още изненади, увериха от община Благоевград, която е продуцент на мащабното музикално събитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай