Вторник,

"Аполон Таксофорос" за проф. Минчо Минчев

От: Администратор -
1675
"Аполон Таксофорос" за проф. Минчо Минчев
A
A
A

Бургас. Световноизвестният цигулар Минчо Минчев получи тази година Голямата награда на "Аполония" "Аполон Таксофорос". Призът на основния спонсор ОББ пък получи композиторът Живко Петров. Номинациите бяха обявени в четвъртък вечерта по време на официалното откриване на празниците на изкуствата в Созопол. Церемонията премина под кратък летен дъжд - знак, който бе приет, че на участниците ще им върви като по вода. Министърът на културата Мартин Иванов пък видя друг символ в дъжда. "И времето скърби, заедно с нас, за Валери Петров", заяви той и призова публиката да стане на крака и да отдаде почит с едноминутно мълчание в памет на големия поет. 30-то юбилейно издание на "Аполония" стартира с концерт под надслов "Българската душа в музиката".

"Аполония" е едно перпетуум мобиле, което ни изненадва винаги с нещо ново и провокативно. Фестивалът запазва български дух", заяви проф. Минчо Минчев. Официалното откриване на "Аполония" доведе в Созопол министъра на културата Мартин Иванов, председателят на СЕМ Георги Лозанов, президента Петър Стоянов и директора на Софийската филхармония Явор Димитров. "Винаги по това време Созопол се превръща в столица на културата. Това е уникален юбилей, с който Созопол може да се гордее", каза в приветственото си слово кметът на Созопол Панайот Рейзи и изказа сърдечна благодарност на бащата на "Аполония" проф. Димо Димов.

"Аполония" започна без спонсори и амбициозна поръчка от държавата, но с много ентусиазъм, талант и любов на една шепа интелектуалци, ентусиасти и мечтатели около проф. Димо Димов. И оцелява вече цели 30 години", заяви министърът на културата Мартин Иванов.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички