Дупница стана модерен град

Продължаваме инвестициите в инфраструктурата, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на града инж. Методи Чимев

Дупница стана модерен град | StandartNews.com
  • Продължаваме инвестициите в инфраструктурата, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на града инж. Методи Чимев
  • Бъдещето ни е в туризма, правим ски зона, ще развиваме балнеология в с. Бистрица
  • Подменихме над 20 километра водопровод и канализация, преасфалтирахме десетки улици
  • Общинският съвет се превърна в място за истински дискусии
  • Фокус в програмата ми са инвестициите в селата – в инфраструктура, култура и спорт

Инж. Методи Чимев е кмет на община Дупница от 2011 г. Завършил е специалност „Хидравлика и пневматика“ в Техническия университет в София. Занимавал се е с частен семеен бизнес в областта на шивашката индустрия. Женен, с едно дете. Кандидат за трети мандат от ПП ГЕРБ. Подкрепен е от още няколко партии от целия политически спектър.

- Г-н Чимев, Вие сте кандидат за кмет на Дупница за трети мандат. Какво Ви мотивира да поискате отново доверието на избирателите?
- Когато преди 8 години за първи път бях избран за кмет на Дупница, общината се намираше в изключително тежко състояние. Различните видове задължения възлизаха общо на над 20 млн. лв. Стиснахме зъби и започнахме да работим така, че не само изплатихме огромната част от дълговете, но реализирахме и широкообхватна инвестиционна програма. Независимо от това, че беше свършена много работа, част от предизвикателствата остават. Аз и моят екип преценихме, че си заслужава да поискаме от гражданите да ни подкрепят за трети път – за да довършим важните проекти, за които сме положили немалко усилия през годините.
- Какви са основните Ви постижения през двата досегашни мандата?
- За осем години извършените неща са толкова много, че е трудно да бъдат изброени. Като обобщение мога да кажа, че Дупница се превърна в нормален български град – със своите постижения и, разбира се, проблеми. Без да подценявам останалите приоритети, по които сме работили, за мен най-важното е, че успяхме да подобрим съществено инфраструктурата. Подменихме над 20 километра водопровод и канализация, преасфалтирахме десетки улици, практически почти всеки проект с европейско или национално финансиране беше замислян така, че да бъде инвестирано максимално в инфраструктурата. Не случайно получихме и няколко награди тъкмо за мащабни инфраструктурни инвестиции.
- Кои са основните източници на финансиране, на които разчитате?
- Както вече отбелязах, огромният наследен дълг ни застави по време на първия ни мандат да спазваме изключително строга финансова дисциплина. До един момент собствените приходи на общината на 90% отиваха за покриване на стари наследени задължения. Единственият изход беше да кандидатстваме с много и качествени проекти, основно с европейско финансиране, които да компенсират дупката в бюджета. Това е сложна задача, защото, колкото и големи възможности да предоставят еврофондове, те не са в състояние да решат всички проблеми. През втория мандат, вече поели глътка въздух, можехме да отделяме и средства за проекти в някои зони на града и по селата, в които европейското финансиране не беше възможно. В крайна сметка постигнахме необходимия баланс, така че за осемте години инвестициите в различен тип проекти надхвърлиха 100 млн. лв.
- А какво не успяхте да направите?
- Все още не сме решили напълно проблема с третирането на битовите отпадъци. Сами знаете, че осъществяването на такива проекти отнема понякога дори десетилетия. Вече сме на финалната права – през следващите две години проблемът ще бъде окончателно решен – при това по начин, гарантиращ максимални екологични стандарти. Съзнавам и, че сме длъжници на хората в селата – в малките населени места също инвестирахме немалко в инфраструктура, но за мен това не е достатъчно. Ето защо акцентът за евентуалния ми трети мандат е насочен тъкмо към инвестициите в селата – подмяна на водопровод и канализация, преасфалтиране на улиците, осигуряване на по-добри възможности за културни прояви и спорт.
- Проблемът, за който говорите, вероятно е заради това, че вашата община като относително голяма няма право на финансиране по Програмата за развитие на селските райони?
- Точно в това е проблемът. За мен няма логика в нашите села, които са 16 на брой, да не може да се извърши и лев инвестиция с европейски средства за разлика от съседни общини, в които почти всички важни проекти се осъществяват с пари от Програмата за развитие на селските райони. Несправедливо е, но такива са реалностите. Не ни остава нищо друго, освен да запълним празнината, използвайки националните програми, а също и възможностите, които ни предоставят програмите за трансгранично сътрудничество. Допустими сме по схемите България – Македония и България – Сърбия. При всяка покана по тези две схеми кандидстваме с по няколко проектни предложения, включително за проекти, свързани с развитието на селата.
- Допреди няколко години имиджът на Дупница беше силно опетнен, името на града се свързваше предимно с т. нар. Дупнишки модел. Успяхте ли да промените този негативен имидж?
- Да, т. нар. Дупнишки модел, при който границите между партиите бяха максимално размити, а в общинския съвет ставахме свидетели на странни, но затова пък по живсковски почти единодушни решения, отдавна е в миналото. Общинският съвет се превърна в място за истински дискусии, за търсене на адекватни решения, понякога за остри спорове, и според мен така трябва да бъде. Независимо от това аз и екипът ми винаги сме се стремели да бъдем диалогични, така че да имаме подкрепата на максимален брой съветници. Нямам съмнение, че лошият имидж на града ни остана безвъзвратно в миналото.
- Дупница е в полите на Рила, в близост до столицата, с която е свързан с магистрала, както и недалеч от няколко граници – дадености, които би трябвало да благоприятстват развитието на туризма. Какво правите в това отношение?
- Великолепно осъзнаваме факта, че Дупница има огромен туристически потенциал, както и че този потенциал назад във времето е бил силно подценяван. През последните години реализирахме няколко проекта, свързани с туризма като например екопътеката „Самоковището“, които утроиха туристопотока в нашата община. Но това са само първите стъпки. В село Бистрица открихме минерална вода, ето защо през следващите години ще направим всичко по силите ни да разработим тази находка и да превърнем селото в балнеоцентър. Имаме и много сериозен проект за изграждането на туристическа и ски зона „Дупница“. Общината ни има потенциал да развива също така културен и религиозен туризъм, като тук надеждите ни са свързани с откритата наскоро от археолозите уникална раннохристиянска базилика от III век край село Червен брег, както и с античната и ранносредновековна крепост в местността Кършия. Изобщо, в областта на туризма в общината ни скоро ще се случат неща, които вероятно ще променят облика не само на Дупница, но и на целия ни регион.
- Как протича предизборната кампания във Вашата община? Има ли удари под пояса?
- Градусът на политическото напрежение, разбира се, се покачва с всеки изминал ден, но, честно казано, не съм забелязал някакви ексцесии. Има кандидати, които са сравнително неопитни и обещават нереалистични неща, но избирателите са твърде скептични по отношение на такъв тип предизборно поведение. Аз и моят екип сме си наложили да играем честно, да бъдем скромни, когато говорим за постигнатото. Нека хората преценят доколко сме успели. Не обещаваме неизпълнимото. Интелектът на избирателите не бива да се подценява.
- Какво очаквате да се случи на 27 октомври в Дупница?
- Очаквам хората да направят разумен избор. Дупница вече е нормален град с нормално мислещи и стъпили на земята избиратели. Фактът, че зад мен стоят не само ГЕРБ, но и партии като СДС, Партия на зелените и др., които иначе участват със самостоятелни листи за общински съветници, ми дава увереност, че нещата могат да бъдат решени още на първия тур. Не делим избирателите на наши и ваши, на срещите ни в кварталите на града и по селата е пълно с хора с различни политически възгледи. Ето защо съм уверен, че през следващите четири години ще продължим напред заедно с гражданите на общината.

Топ 10 на постигнатото от Методи Чимев

  • Най-мащабният в страната социален европроект за изграждането на социални жилища. За около 6.5 млн. лв. за изградени и обзаведени 150 жилища, в които днес живеят над 400 дупничани
  • Една от най-модерните спортни зали в България с капацитет от над 1500 места. В нея ежегодно се провеждат десетки спортни състезания от национален и международен мащаб. Стойността на проекта е 4.5 млн. лв.
  • Тотално благоустройство, включително подмяна на водопровод и канализация, във всички по-големи дупнишки квартали – Ж.К. „Бистрица“, Ж.К. „Дупница“, Ж.К. „Развесена върба“, Ж.К. „Велчова завера“ и др.
  • Успешно реализиран прокт за интегриран градски транспорт, в рамките на който бяха преасфалтирани десетки километри от най-невралгичните пътни участъци, закупени модерни автобуси и въведена интелигентна система за управление на транспорта
  • Пълна подмяна на уличното осветление в града с ЛЕД осветителни тела
  • Пълна промяна на облика на градския център, включително изграждане на един от най-красивите фонтани в българския югозапад
  • Изграждане на два Центъра за настаняване от семеен тип
  • Изграждане на новата детска градина „Мечта“, в момента се завършва и втора в най-големия квартал – Ж.К. „Бистрица“
  • Газификация на всички общински училища и детски градини, както и на едната от двете сгради на общинска болница „Св. Иван Рилски“, която бе и напълно санирана
  • Саниране на общо 30 жилищни блока със средства от Националната програма за енергийна ефективност и ОПРР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай