ДПС обяви кандидат-кметовете си в Кърджалийско

Д-р Ахмед Доган лично препитва претендентите на движението за местната власт

ДПС обяви кандидат-кметовете си в Кърджалийско | StandartNews.com
  • Д-р Ахмед Доган лично препитва претендентите на движението за местната власт

Кметовете на Кържали инж. Хасан Азис, на Крумовград- Себихан Мехмед, на Кирково - Шинаси Сюлейман и на Черноочене - Айдън Осман минаха успешно през ситото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и се кандидатират отново за кметове на градовете си, съобщи Епицентър.бг.

За своя първи мандат в местната власт ще се бори Неджми Али, доскорошен евродепутат, сега избран от Доган за кандидат-кмет на Джебел. Изненадващо от надпреварата отпадат ардинският кмет Ресми Мурад и кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан.

За Ардино д-р Доган е посочил областния лидер на ДПС Изет Шабан, за Момчилград - бившата учителка Илкнур Кязим, сега ръководител на местното Бюро по труда. Това е резултатът от изпита на кандидатите за кметове в 7-те общини от Кърджалийския регион, които вчера се явиха лично пред почетния председател на партията, представиха своите концепции за управление и получиха неговите безпощадни оценки. Те бяха сред общо 56-те кандидат-кметове, които застанаха пред лидера на партията си.

Изненадващо най-много претенденти за кмет бяха от община Момчилград – 16 души се конкурираха за стола на сегашния градоначалник инж. Сунай Хасан, който не можа да покрие в пълнота изискванията на Доган. Според Доган толкова много мераклии за кмет означавало, че има проблем както в партийната организация, така и в управата на града. И решил да предложи нестандартно решение - да посочи дама, която да обедини избирателите и да тушира противоречията.

Дузина бяха претендентите за властта от Ардино – 12 души оспорваха властта на Ресми Мурад, който също отпадна, 8 бяха от Кърджали.

Пресяването става в присъствието на всички кандидати и е традиция за ДПС. Това е своеобразна лаборатория по политика, казва д-р Доган, за когото личният контакт с претендентите за власт е особено важен.

Повече от седмица ще продължи тежкият изпит, докато пред погледа на Доган минат всички кандидати на партията от цялата страна за предстоящите местни избори.

Презентацията на Кърджалийската група в петък продължи близо 12 часа – започна в 12 на обяд и завърши малко преди полунощ. Понякога изпитът само от един регион продължава няколко дни, казват от партията.

Инж. Хасан Азис, който е и зам.председател на ЦС на ДПС, ще се кандидатира за своя пети мандат в Кърджали. Срещу него ГЕРБ издига областния управител Никола Чанев. Единствената досега жена кметица в ДПС – енергичната Себихан Мехмед, също ще се бори за доверието на жителите на Крумовград за пети пореден мандат. Тя бе и единствената кандидатура на партията в града.

Втората дама в ДПС и вероятно бъдеща кметица ще е на Ардино Илкнур Кязим.

Рекордьор по доверие на гражданите в ДПС е кметът на Черноочене Айдън Осман, избиран досега с над 80% подкрепа – той ще търси подкрета за шести пореден път. Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман три пъти е получил одобрителните оценки на Доган. Веднага след изпита той замина за Празника на чушката в града.

Любопитно е, че Доган пуска в тежка битка за Джебел доскорошния евродепутат от групата на АЛДЕ Неджми Али, който трябва да се пребори там с влиянието на настоящия кмет Бахри Юмер, единственият от партия ДОСТ на отцепника Лютви Местан. Вероятно Юмер ще се състезава за пореден 7-и мандат, обясни още Епицентър.бг.

Източник: Епицентър.бг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай