Битката за Добруджа засенчи вота в София

Плакатите "Цветановград" отнемат проценти на Панов, Новото време диша във врата на Мелемов

Битката за Добруджа засенчи вота в София | StandartNews.com

Атрактивният дуел ще е в София, драматичният сблъсък - в Дулово

Плакатите "Цветановград" отнемат проценти на Панов, Новото време диша във врата на Мелемов

Седмица преди кметския вот вече е ясно, че най-атрактивният дуел ще е за София между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Но най-драматичната битка ще е за Добруджа - между ГЕРБ и ДПС.
Това, разбира се, не означава, че няма съспенс в повечето областни градове. Градусът на напрежението се покачва след всяка от спорадичните социологическите прогнози, в които ясно прозира поръчителят. Неизвестните в градовете се увеличават след всеки тв дебат, в който безспорен победител още не се е появил.
Вън от съмнение, тези избори нямат аналог. За разлика от пролетта, екранът на телевизора е поизчистен от реклами на номера на бюлетини, но за сметка на това студията са препълнени от кандидати, които раздават обещания на килограм.
Площадите са празни, въпреки хубавото време. За сметка на това залите по градовете са резервирани още преди месец.
Парите за медии са кът, но

билбордовете са заети на макс

По-изобретателните кандидат-градоначалници слагат плакати дори на най-невероятни места. От греблото, с което се чистят градинките, до кошчетата в метрото и столовете в мола. А номерът на желаната бюлетина задължително е залепен от едната страна на мобилния телефон на всеки партиен активист.
Градоначалниците, които по друго време няма как да засечеш по улиците, сега са станали усмихнати, отзивчиви и многословни. Ветераните от ГЕРБ се отнасят снизходително към опонентите в наддаването, злъчният тон и острите нападки неусетно са изчезнали от речника на червените. Единствено новобранците- патриоти не крият чувствата си. На повечето места обаче тяхната битка е за местния парламент, а не за кметското кресло.
Тази неочаквано миролюбива кампания обаче е доста илюзорна. Затова и

феърплеят вече скърца

В Пловдив покачването на процентите за Здравко Димитров е право пропорционално на засилването на атаките от Славчо Атанасов. В София Манолова бързо се върна в познатия ни образ и яко притиска Фандъкова. Във Велико Търново радостта от добрите прогнозни резултати на Даниел Панов се изпари след надписите "Цветановград". В Благоевград, независимо от увереността на Атанас Камбитов, балотажът изглежда все по-вероятен. В Смолян препълнените зали на независимия кандидат  Кирил Хаджихристев подсказват, че Николай Мелемов трудно ще вземе нов мандат, а новото време в града настъпва.
Битката за смесените райони се очертава като новия рубикон за изборите. Отдавна е ясно, че в Южните Родопи и по специално - в Кърджалийско, за ДПС изненади не се очакват. В Смолянско партията на Доган ще разшири присъствието си, но сред печелившите ще е и БСП. ГЕРБ ще направи отстъпление, но ще запази знакови позиции в Хасковско.  Далеч по-взривоопасна е ситуацията в Добруджа.
От петте областни градове в региона, само в Силистра двете партии няма да мерят сили. ГЕРБ е с шанс там да бие младока от БСП Момчил Неков още на първи тур. Но

Сталинградската битка ще е за Дулово

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ знаково откри кампанията на партията и хвърли ръкавицата с думите: "Дулово е носителя на промяната. Дулово ще донесе промяната в цялата страна". А две седмици по-късно, на срещата на кандидатите на ГЕРБ във Североизтока с премиера Борисов, областният ръководител на партията Тодор Тодоров пое предизвикателството с думите "В Дулово показахме, че сме без алтернатива", а единственият кандидат на по-малък град в региона, който взе думата преди Борисов, бе именно сегашният градоначалник Юксел Ахмет.
Добруджанска обиколка на ДПС показа огромна амбиция за промяна в региона. Залага на кандидати с безспорен авторитет в партията и с професионален опит. ГЕРБ пък вкара в боя досегашните кметове и разчита на плюсовете от техните видими резултати.
Разликата в посланията на двете партии е, че кметовете на ГЕРБ говорят за досегашните си успехи, като се надяват да ги увеличат с нова подкрепа на държавата. А кандидатите на ДПС вадят програма за целия регион със социална насоченост.
Партията на Доган за пореден път в кампания зове за обединение срещу страха и омразата, и за "нуждата от модела на заедността". Борисов обаче за първи отиде в Добруджа, за да каже: Ние, в ГЕРБ, сме гарант на етническия мир. Какъв ще е отговорът на ДПС, предстои да видим. Феърплеят приключи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай