ЖП мегапроект премина първи изпитания в Истанбул

ЖП мегапроект премина първи изпитания в Истанбул | StandartNews.com

Истанбул. Мегапроектът "Мармарай" в Истанбул приключи поредица от изпитания успешно в неделя и той трябва да бъде готов за откриване наесен след близо 10 години след началото на строителството, предаде вестник Хюриет. Церемонията по откриването ще се състои на 29 октомври, Ден на републиката на страната.

Намиращото се на близо 60 метра под морското равнище на Босфора съоръжение свързва европейската с азиатската част на града. Комплексът от надземни и подземни части има общо 13.6 км тунели, от които 1.4 км са под протока. Той е част от мегапроекта "Мармарай", струващ 5 млрд. долара и предвиждащ обновяване и разширяване на съществуващата жп мрежа.

По новата линия, дълга 76 км, ще има 3 нови подземни станции и ще бъдат основно ремонтирани 37 съществуващи гари. След няколко отлагания, тя трябва да бъде открита на 29 октомври, когато е годишнината от раждането на модерната турска република. Строителството на първия от мегапроектите в Истанбул, започнало през 2004 г., е дело на японско-турски консорциум и се финансира от Японската банка за международно сътрудничество и Европейската инвестиционна банка.

Целта на създателите е да превозва всеки ден по 1.5 милиона души между двете части на мегаполиса.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който в неделя седна в кабината на първия влак, преминал по тунела, каза, че проектът, идеята за който се ражда преди 150 години, е да свързва още Лондон с Пекин. Преди това той каза, че Истанбул вече се задушава от 15 милиона души население и макар "Мармарай" да решава част от транспортните проблеми, трябва да се вземат "някои предпазни мерки" в различни части на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай