Защо не бива да обръщаме парите си в друга валута

Левът е достатъчно добре обезпечен в резерва на валутния борд, каза Емил Хърсев

Защо не бива да обръщаме парите си в друга валута | StandartNews.com

Не съветвам българите да се обменят спестяванията си в други валути. Това заяви пред бТВ финансистът Емил Хърсев. „Левът е преобезпечен с наличности в резерва на Валутния борд с евро. Няма никаква причина да се правят тези трансформации", обясни Хърсев. Той специално коментира мярката 60:40 за изплащане на заплатите в застрашените от кризата фирми.

Промените 60:40 наистина стават мярка, която ще подпомогне бизнеса, щом държавата поеме и осигуровките, а не както беше досега сума, върху която работодателят ще плаща осигуровки, коментира Хърсев. Той прогнозира, че повече фирми ще се възползват от мярката и ще запазят работниците си.

Според него 10 милиарда лева ще са достатъчни, за да излезем от кризата заради коронавируса макар и да не се знае колко ще продължи тя.

Трябва да се погрижим за капацитета на българската икономика, не само за ликвидността. Необходимо е да се включат капиталови инструменти, рекапитализации на фирмите и да се  възстанови финансовото им положение в дълъг срок, а с кредити това не става, каза още финансистът по повод отпускането на безлихвени кредити.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай