Неделя,

За малките фирми: До 3 млн. кредит без обезпечение

От: СТАНДАРТ -
За малките фирми: До 3 млн. кредит без обезпечение
A
A
A

До 3 млн. лв. кредит без обезпечение ще могат да получават от днес микро, малки и средни фирми по новата програма "Възстановяване", обявена от министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев. Ще се финансира като кредит до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., зависи кой е по-висок, но не повече от 3 млн. лв.

Бизнесът трябва да е малък или среден и да е имал възможност да оперира поне три години. Кредитът ще е до седем години и първите 12 месеца ще бъдат гратисен период.

„Даваме възможност на фирмите да вземат кредит, или инвестиция, или оборотни средства, и да продължат да се развиват“, каза министърът на финансите Асен Василев. Той поясни, че 80% от сумата е обезпечена от Фонда на фондовете, а банките поемат 20% риск.

Банките, които вече са подписали договора за участие в програмата и ще получат финансов ресурс от държавата за обезпеченията са „Пощенска банка“, ДСК, ОББ, „Райфайзен банк“ и „Първа инвестиционна банка“.

Двамата министри представиха програма "Възстановяване" в присъствието на ръководствата на Банка ДСК, ПИБ и Райфайзенбанк.

2,5 милиарда лева ще бъдат на разположение за кредити за малкия и среден бизнес като част от Програма за възстановяване след пандемията от COVID-19. Парите в подкрепа на бизнеса ще бъдат чрез гаранции от Фонда на фондовете, обявиха Петков и Василев.

„Парите вече са при банките, което означава, че от днес, при някои – до една седмица, малките и средни бизнеси ще могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване“, обясни Кирил Петков.

„Няма безплатен обяд, всеки трябва да носи риск и това е истинско партньорство, защото държавата поема големия риск“, каза още Василев.

Диана Митева от ДСК коментира ,че всяка банка прави анализ на клиентите си, като се финансира до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., зависи кой е по-висок.

Икономическият министър Кирил Петков посочи, че вече са разработени и конкретни инструменти, фокусирани върху компаниите.

Фокусът на всички нас ще бъде върху високата добавена стойност, износа, малкия и среден бизнес, обясни още той.

По думите му промените в устава на ББР дават възможност в управлението да влязат нови експерти без да се чака обжалването на освобождаването на стария екип.

„Много се радвам, че една от осемте компании (с големи кредити към ББР, заради които беше променено ръководството ѝ – б.р.) обяви, че ще изплати 40 млн. от собствения си дълг, надявам се тези пари да отидат в 40 български компании, а защо не и в 400“, каза още Петков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички