XIV Евразийски икономически форум Верона-Италия 28-29 октомври 2021

Основна тема на форума ще бъде обсъждането на проекта „Голямото евразийско партньорство”

XIV Евразийски икономически форум Верона-Италия 28-29 октомври 2021 | StandartNews.com

Светът става все по-малък и достъпен. Информацията прелита между континентите. Въпреки кризите, които нападат човечеството една след друга, всички държави се стремят да поддържат живи контактите помежду си.

Фондът „Росконгрес” е един от много активните инициатори в организирането на общо планетарни  обсъждания на различни проблеми в най-разнообразни формати.

На 28 и 29 октомври в град Верона , Италия се провежда XIV Евразийски икономически форум . Той е резултат от сътрудничеството с Асоциацията „Да опознаем Евразия”. 

Основна тема на форума ще бъде обсъждането на проекта „Голямото евразийско партньорство”, който беше предложен от Владимир Путин пред 2015 г., чиято главна идея беше, че истинско полезно сътрудничество, обединяващо интересите на огромното пространство на Евразия биха били стъпки полезни за икономиките на държавите, живеещи на този континент. Путин предлага последователни действия като създаване на мрежа от зони за свободна търговия, търговско-икономически алианси между различни региони и общи инеграционни проекти засягащи цялото пространство между Тихи и Атлантически океан. Глобалната идея на този грандиозен проект е „Евразия на път към нов геополитически и социално-икономически ред. Преход към икономика от нов вид, насочена към Човека”.

Добре известно е , че Евразия е най-обширната част от сушата на нашата планета.Тя заема повече от една трета от общата площ. Всеизвестен факте, че това е най-гъсто населения континент – в Евразия живее повече от све трети от човечеството. Тук са съсредоточени огромни запаси от природни богатства – нефт, газ, пресна вода, плодородни земи. Народите на Евразия имат с какво да се гордеят, тъй като именно те са създателите на най-древните цивилизации на Земята, успели са да усвоят както горещите пустини, така и ледените тундри разположени на нейните  обширни територии. Те са построили огромни градове и забележителни архитектурни паметници. Борейки се с тежки климатични и релефни проблеми са построили железопътни и сухопътни мрежи. Създали са безценни образци на общочовешката култура във всички нейни области.

Би било напълно естествено ако респектиращото с размерите си пространство на Евразия се обедини в обща система, в която различните географски компоненти биха  се допълвали един друг. Тази идея е толкова добра, че звучи почти фантастично.

На практика това би означавало търговските мита и визовите ограничения, които разделят и отчуждават различните държави да изчезнат в миналото. Вместо взаимни подозрения , минали обиди и остарели безкрайни спорове да бъде осъзната и осмислена вредата от това, което е повлияло и на общата историческа съдба на хората, живеещи тук.

От такова обединение биха спечелили  народите от Евразийския континент, които ще могат да разширят хоризонтите си без страх от предразсъдъци и опасения, като получат нови възможности за икономическо, социално и духовно процъфтяване.

Обективно погледнато от подобни събития и умиротворение ще спечели целия свят, който ще получи един мощен локомотив за развитие , готов да изтегли след себе си и другите континенти, като така ще бъдат решени огромен брой глобални проблеми на човечеството..

За съжаление докато Евразийският континент е разединен и той е разделен на различни по големина и влияние фрагменти. Това е свързано и с безопасността на народите населяващи тези земи. Естествено следствие от това са различни посоки в политическата ориентация на различните държави, в техните икономики, наука и култура. По тази причина не съществува обща евразийска идентичност и опитите да бъде създадена такава не изглеждат много вероятни.

Важно е да се отбележи, че в различните части на Евразия вече се наблюдават центростремителни тенденции, които за сега се изразяват в икономическа интеграция на различни групи страни..

Те са обективно необходими за осигуряване на по-сигурно бъдеще, която дава по-голямата група от обединени държави. Тази логика постоянно присъстваща в действията на малки и големи държави дава живот на идеята за глобалното обединяване и създаването на общ „евразийски дом” и дава много храна за размисъл на експертите и действа привлекателно на правителствата и деловите среди.

Икономиката на България е силно зависима от ръста на експорта на произвежданите от нея стоки и услуги. Обема на оборота на външната й търговия преди пандемията достигаше 90% от БВП. Външно-икономическите й връзки са разнообразни .

Нейните главни търговски партньори са Германия, Турция, Сърбия, Русия, САЩ и Китай. Забелязва се, че преобладават отношения със страни от Евразия, които са извън ЕС.

Интересно  е сравнението на България с Виетнам, чиято икономика е също експортно зависима като българската.

Виетнам е член ва блока АСЕАН от една страна и от друга участва в зоната за свободна търговия Евразийски икономически съюз – Виетнам. По този начин Виетнам се явява на практика като „врата” за страните от северните и централните части на Евразия , чийто пазари са мощни растяши обслужвайки 625 милиона човека, чийто съвкупен БВП превишава 2,55 трилиона долара.

Без да спира своето темпо през 2019 г. Виетнам сключи договор за създаване на зона за свободна търговия с Европейския съюз, което предполага намаляване с 99% на митата. Това обстоятелство би следвало да активира потока от стоки по линията – ЕС- Виетнам, както и като цяло по линията  ЕС – АСЕАН.

По този начин властта във Виетнам оцени като изключително важна  ситуацията на евразийския континент за успешно реализиране на активната двустранна търговска дейност.

Важни са такива критерии като логистика  - морски или железопътен превоз, наличие на готови или в процес на изграждане транспортни коридори, цена на превоза с отчитане на преминаваните митнически граници и т.н.

Необходимо е да се отбележи , че във връзка с кризата с морските контейнерни превози, свързана с пандемията COVID-19 , вече  се предпочита транспортирането на стоки с произход Китай, Република Корея и Виетнам по посока на Европейския съюз.да се извършва  чрез железопътен или автомобилен превоз през територията на Евразийски икономически съюз – Русия, Казахстан, Беларус, което на свой ред поддържа концепцията на Китай – т.н. „Пояс и път” свързана с иновационен модел за развитие на икономиката му, опирайки се на историческия път на коприната.

Виетнамският подход ярко илюстрира идеята за интеграцията заложена в концепцията „Голямото евразийско партньорство”, която по-просто изразено може да се изрази с формулата АСЕАН+ Евразийски икономически съюз +«Пояс и Път»+ЕС+зони за свободна торговия в Евразия.

Тази година във Верона участват членове на правителства, политически и обществени дейци, ръководители на големи компании и финансови институции, дипломати, експерти, журналисти.

Фиксирани са темите:

«Стратегия в развитието и надежността на источниците на енергия в рамките на глобалния екологически преход»;«Возможно ли е Голямото Евразийско партнерство от Атлантики до Тихого океана?»;«Природният газ и зелената икономика»;«Екологичен преход и работещата  икономика»;«Нови возможности на финансовата и банковсковата системи в условията на пандемията Ковид-19»;«Технологическите инновации и цифровия преход като двигатели на устойчиво социално-икономическо развития»;«Фармацевтичният сектор в условията на Ковид-19 прояви исключителна жизнеспособност, ставайки един от двигателите на икономическото развитие. Дълго ли това явление ще се запази ?».

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай