Впрягат държавата в помощ на веригите магазини

Абсолютно всички поеха ангажимент за спазването на мерките, каза икономическият министър

Впрягат държавата в помощ на веригите магазини | StandartNews.com

Полицията и ред други институции ще помагат на големите търговски вериги при спазването на противоепидемичните мерки. Освен магазините, при нарушение клиентите също ще бъдат глобявани за неспазване на мерките, като например неносенето на маски. Това стана ясно след две срещи в Министерството на икономиката с представители на големите търговски вериги.

„Абсолютно всички поеха ангажимент за спазването на мерките. Голяма част от веригите са реорганизирали своята дейност. Освен това някой магазини са удължили работното си време. Има назначена и повечето охрана”, обясни министър Лъчезар Борисов.

Екипи от представители на МВР, пожарната, РЗИ, Комисията за защита на потребителите и Агенцията по безопасност на храните ще контролират спазването на противоепидемичните правила в търговските обекти и ще помагат за ограничаване на струпването на хора.

Икономическият министър изтъкна, че търговските обекти са декларирали, че ще продължат да спазват мерките, голяма част от тях са реорганизирали дейността - има повече дезинфектанти, правят се проверки на входовете, а някои от веригите са с удължено работното време, други са назначили повече охрана.

Министърът съобщи, че със социалното министерство вече е обсъдена възможността на търговски вериги, които изпитват недостиг кадри за охраната или персонал, да им се осигурят хора през бюрата по труда. От бранша са поискали да има и "бърза писта" за ваксиниране на хората на първа линия в тези магазини, което също се обмисля.

Представителите на търговските вериги декларираха, че стриктно ще спазват мерките и призоваха хората да бъдат отговорни. От там допълниха, че по-силно полицейско присъствие би дисциплинирало поведението на хората по опашките преди празниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай